szerző:
Niklasson Katalin

Ezentúl a világ legnagyobb közösségi oldalán is lesznek visszaigazolt profilok, amelyek garantáltan az adott hírességhez tartoznak. A Google pluszon Britney Spears és Snoop Dogg mellett már Lady Gagáé is visszaigazolt celebprofil. Nem pusztán a sztárok miatt veszik át a Twitter bevett gyakorlatát: így könnyebb megüzenni, hogy a regisztrált felhasználók személyazonosságát "muszáj" ellenőrizni.  

Szétnézett a Facebook a Twitter és a Google + háza táján, és úgy döntött, bevezeti a mikroblog-szolgáltatásnál és a konkurenciánál bevett gyakorlatot: lesznek hivatalos sztárprofilok – derül ki a Spiegel híréből. A közösségi oldal visszaigazolja és megerősíti, hogy nem csaló vagy egy túlbuzgó rajongó van a profil mögött, hanem az oldal a professzionális pr-gépezet részeként működik.

Egyelőre még csak tesztelik az új módit az Egyesült Államokban a Facebook bejelentése szerint. Eddig nem lehettünk biztosak abban, hogy egy híresség profilja mögött vajon ki húzódik meg, mostantól ez már nem tarthatja bizonytalanságban a rajongókat.

A Google tavaly nyáron jelentette be, hogy úgy határozott, visszaigazolt profilt kapnak a hírességek. Ennek két vetülete van. A fecsegő felszínen a Google nagyon szerette volna, ha Hollywoodban is jól csengene az új közösségi oldal neve. Az eljárással elkerülhető, hogy híres emberek nevében valaki hamis profilt készítsen. Lady Gaga már nyáron beugrott egy exkluzív Google-interjúra, bár Google+ profilja akkor még nem volt. Stefani Joanne e fájó mulasztását idén január 16-án pótolta.

Lady Gagát a Twitteren több mint 18 millióan követik, Facebook-profiljával több mint 45 millió like-ot gyűjtött. A Google + profilja pedig több mint félmillió felhasználó körében szerepel. A Google közösségi oldalán nem ő az első celeb, Britney Spearst és Snoop Doggot is több mint egymillióan követik, de nyilván ő a legértékesebb sztár a közösségi oldalakon jelen pillanatban.

©

A hallgatag mélyben viszont az rejtőzik, hogy így a kezdetektől megvolt a Google + jogalapja azt üzenni, olyan rendszert akarnak kidolgozni, amely ellenőrzi a regisztrált felhasználók személyazonosságát. A Google ezt annyira szigorúan vette, hogy hosszú hónapokig száműzték a rendszerből a beceneveket, álneveket, de még a furcsa valós neveket is. Nagy felzúdulást keltett, hogy számtalan Google+ profilt felfüggesztett a Google, mert nem a cég elvárásainak megfelelő volt a megadott név. A különleges nevű embereknek be kell bizonyítaniuk, hogy tényleg így hívják őket. Végül idén január végén engedélyezte a Google, hogy felhasználói beceneveket, álneveket használjanak. Igaz, csak az ellenőrzött alteregókat látják szívesen a közösségi oldalon, azaz kivizsgálja a konszern, ki áll a becenév mögött. 

Ezzel persze a Google nincs egyedül, a Facebookról is törölték többek között Salman Rushdie, Az éjfél gyermekei és a Sátáni versek írójának profilját tavaly ősszel. Sőt, hiába bizonyította az útlevelével, hogy ő valóban a híres író, a közösségi oldal csak akkor reagált, amikor a Twitteren is megszellőztette a történetet.  

A Twitteren már régóta működik a „visszaigazolt” jelölés, egy kék pipa jelzi, hogy a felhasználó valóban az, akinek mondja magát, és a Twitter ezt le is ellenőrizte. Persze malőrök a mikroblog-szolgáltatáson is előfordulhatnak, idén év elején Rupert Murdoch felesége, Wendi Deng azonosítóját keverték el rövid időre egy másik felhasználóéval, és egy teljes napba telt nekik, míg feltűnt a hiba.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Tech

Több millió „aktív” felhasználó nem is facebookozik

A Facebook meglehetősen tágan értelmezi az "aktív" felhasználó fogalmát - aki lájkol egy akármilyen weboldalt, már aktívnak számít, nem is kell a közösségi oldalra belépni, hogy bekerüljön az aktív kategóriába.

hvg.hu Shake

A Facebook megelőzte a szexet

Apokalipszis most: egy németországi tanulmányból kiderült, többször merül fel az emberek igénye facebookozásra és egyéb szociális hálón való jelenlétre, mint a szexre.

hvg.hu Tech

Angry Birds a Facebookon

A világ legnépszerűbb közösségi oldalán is lődözhetik a disznókat a rajongók. Több újdonság mellett például szupermagokkal nagyobbra lehet hizlalni a dühös madarakat.

Medipress Plázs

Állítják, nem mindenkinek ajánlott a Facebook

Elméletben a Facebookhoz hasonló közösségi oldalak kiválóan alkalmasak az önbizalomhiány leküzdésére. A közös élmények és az élmények megosztása ugyanis rendkívül fontos a barátság szempontjából. Gyakorlatilag azonban, mint az a Psychological Science című szaklap kutatásából is kiderült, az önbizalomhiányosok viselkedése a közösségi oldalakon inkább kontraproduktív jellegű, negatív kiírásaikkal és életszemléletükkel ugyanis csak még inkább kedvezőtlen fényben tüntetik fel magukat.

Újít az Instagram, ki sem kell belőle lépnie, ha megvenné az új cipőjét

Újít az Instagram, ki sem kell belőle lépnie, ha megvenné az új cipőjét

Maradhat a budai villában Vajna Tímea

Maradhat a budai villában Vajna Tímea

Kétszáz ember nézte élőben a Facebookon a christchurchi mészárlást

Kétszáz ember nézte élőben a Facebookon a christchurchi mészárlást

Drámai részletek derültek ki az egyik lezuhant Boeing tragédiájáról

Drámai részletek derültek ki az egyik lezuhant Boeing tragédiájáról

Németországban készül a jövő tehervonata, 400 km/órával suhanhat

Németországban készül a jövő tehervonata, 400 km/órával suhanhat

Nem jött be a Facebook újítása, továbbra is túl gyakran a szemetet osztják a felhasználók

Nem jött be a Facebook újítása, továbbra is túl gyakran a szemetet osztják a felhasználók