szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felemásra sikerült Anton Skaplerov és Oleg Kononyenko orosz űrhajósok külső űrszerelési munkája csütörtök éjszaka a Nemzetközi Űrállomáson (ISS); hatórás űrsétájuk során egyik feladatukat maradéktalanul elvégezték, a másikat idő hiányában nem sikerült befejezniük - közölte a Moszkva mellett földi irányítóközpont.

A két kozmonauta miután kilépett a világűrbe, leszerelte a Pirsz kikötőmodul teherrakodó robotkarját, és a Poiszk laboratóriummodulhoz illesztette. A Pirsz küldetése hamarosan lejár, akkor leválasztják az űrállomásról, majd a modul a Föld sűrű légkörébe érve a súrlódás miatti felforrósodás következtében nagyrészt elég, megmaradó darabjai pedig a Csendes-óceánba zuhannak. A 2001 óta szolgálatban álló Pirsz (Móló) helyére egy új dokkolómodult küldenek a Föld körül általában 350 kilométeres magasságban keringő űrállomásra.

A két orosz űrhajós ezt követően anyagmintákat gyűjtött, amelyek vizsgálata alapján a szakértők megállapíthatják, hogy a kozmikus tér milyen hatással van az űrállomás burkára. A másik fő feladatukat az űrszerelők már nem tudták elvégezni, mert kifutottak az időből. Ez olyan panelek felszerelése lett volna, amelyek megvédik az űrállomást a becsapódó meteoritoktól és űrhulladéktól.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg öt asztronauta tartózkodik: Skaplerovon és Kononyenkón kívül még egy orosz, Anatolij Ivanyisin, továbbá két amerikai, Daniel Burbank és Donald Pettit és a holland Andre Kuipers. Idén ez volt az első "űrséta".

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
150 millió forinttal támogatja Havasi Balázst a Szerencsejáték Zrt.

150 millió forinttal támogatja Havasi Balázst a Szerencsejáték Zrt.

Pert nyert a Hell Energy egy uniós bíróságon, mely során az ítéletbe foglalták azt is, hogyan gondolkodnak a németek

Pert nyert a Hell Energy egy uniós bíróságon, mely során az ítéletbe foglalták azt is, hogyan gondolkodnak a németek

Hova tűnt a török nemzeti bank 128 milliárd dollárja?

Hova tűnt a török nemzeti bank 128 milliárd dollárja?