szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az FBI azt tervezi, hogy március 8-án számos szervert leválaszt az internetről, hogy megszabaduljon egy kártevőtől, így milliók maradhatnak világháló nélkül - írja a Hír24.

Az első ránézésre drasztikus lépést egy Észtországból származó, DNSChanger Trojan névre hallgató kártevő indokolja. Az ezzel fertőzött számítógépeken megváltoznak a DNS-beállítások, a felhasználók pedig a megszokott útvonalak helyett, a kártevő készítői által létrehozott szervereken keresztül érik el az internetet - fejti ki a Hír24.

A csalókat már elkapták, hálózatuk leépítésére pedig az FBI ideiglenesen engedélyt kapott új, biztonságos DNS-szerverek létrehozására. Azok a vállalatok, melyek honlapjai az érintett szervereken laktak, 120 napot kaptak arra, hogy megszabaduljanak a kártevőtől, s bár ez a határidő március 8-án lejár, Brian Krebs biztonsági szakértő szerint a Fortune 500 vállalatok fele, illetve 27 amerikai ügynökség még mindig ezeket használja.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben a 120 napos moratóriumot nem hosszabbítják meg, és az FBI nőnap alkalmából leválasztja a fertőzött hálózatokat a világhálóról, úgy milliók találhatják magukat internet nélkül.

Hogy valakinek a számítógépe érintett-e, itt ellenőrizhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mióta egyre többen kérnek oltást, a csalókból is egyre több van

Mióta egyre többen kérnek oltást, a csalókból is egyre több van

A TCL telefonja nem csak széthajtogatható, utána még nyújtható is

A TCL telefonja nem csak széthajtogatható, utána még nyújtható is

Uniós pénzt is költene az orvosbérek emelésére a kormány

Uniós pénzt is költene az orvosbérek emelésére a kormány