szerző:
Zubor Zalán
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy francia nőtől született törvénytelen gyereke Adolf Hitlernek az első világháborúban, így a német diktátornak közvetlen leszármazottai vannak – kapta fel az 1970-es években egyszer már nagy hullámokat vert hírt egy francia lap. A francia anyától született Jean-Marie Loret haláláig azt állította, hogy ő a náci diktátor eltitkolt fia, amit egy híres Hitler-kutató próbált bizonyítani. Most Loret ügyvédje vette elő ismét a sztorit – de vajon mit mondanak a 2008-ban végzett genetikai vizsgálatok?

Újonnan előkerült bizonyítékok támaszthatják alá, hogy Adolf Hitlernek született egy fia egy Charlotte Lobjoine nevű francia nőtől – állítja a Le Point francia hírlap. A Führer élő rokonain végzett genetikai vizsgálatok azonban másra utalnak.

Hitler állítólagos fiáról, Jean-Marie Loret-ról szóló pletykák már az 1970-es években felkeltették a sajtó figyelmét. Loret maga is azt vallotta 1981-ben megjelent, Apád neve Hitler volt című önéletrajzában, hogy ő Hitler eltitkolt fia, az állítást azonban a mai napig nem sikerült érdemben bizonyítani.

A férfi négy évvel később bekövetkezett halála óta ügyvédje, François Gibault próbálja bebizonyítani egykori ügyfele és Hitler rokonságát. Gibault az önéletrajz újbóli kiadását ígéri az állítólagos új bizonyítékok tükrében. Az ügyvéd Hitler és a francia férfi hasonló kézírását, azonos vércsoportját, valamint korabeli dokumentumokkal igyekszik bizonyítani kettejük rokonságát. A LePoint kérdésére elmondta: a Wehrmacht tisztjei készpénzes borítékokat adtak át a nőnek Franciaország német megszállása alatt, fia, Loret birtokában pedig Hitler által szignált festményeket találtak. (A Le Point által újra felfedezett sztorit a Discovery News is felkapta: a hír terjedéséről ebben a blogban olvashat.)

Jean-Marie Loret
©

Erőltetett történet

Loret történetére először a német sajtó figyelt fel, elsőként a Bunte és egyéb bulvárlapok számoltak be róla, később a Der Spiegel is feldolgozta a történetet. A történészek nagy része kacsának tartotta a sajtó állításait. Werner Maser azonban személyesen is megkereste a férfit, állításait hitelesnek minősítette. Bizonyítékként jelölte meg a Loret birtokában levő fényképeket és azt, hogy a háború alatt a férfit a Gestapo hosszasan kikérdezte. A Zeitgeschichte folyóiratban, 1977-ben megjelent cikkében Maser állította, általa megkérdezett művészettörténészek eskü alatt vallották, hogy a festményeken látható aláírás Hitleré.

Loret származásának kutatása Maser személyes ügyévé vált. 1978-ban magával vitte speyeri otthonába, elrejtve őt az újságíróktól. Megmutatta neki a dachaui koncentrációs tábort, amelynek láttán Loret állítólag így szólt: „Nem én választottam apámat.” Maser Tokióba is magával vitte, hogy ott adjon interjúkat, de Loret nem bizonyult készséges riportalanynak. Maser Loret nagynénjét és Charlotte testvérét, Alice Lobjoie-t is felkereste, aki, úgy gondolta, „koronatanú” lehetne az ügyben. Az interjú azonban teljes kudarccal végződött: Alice határozottan cáfolta, hogy nővére Hitler szeretője lett volna, Jean-Marie-t pedig „őrültnek” nevezte, akinek „a németek mesélték be ezt a Hitler-sztorit”.

Valószínűleg Maser beszélte rá Loret-t önletrajza megírására is. A férfi ugyanis saját bevallása szerint tehernek érezte származását, amely „köztudott” volt a faluban. Többször kapott halálos fenyegetéseket, de olyan látogatója is volt, aki szerint büszkének kéne lennie apjára.

A készülő önéletrajzot azonban már nem Maser adta ki, mivel 1979-ben összevesztek, feltehetően valamilyen üzleti vita miatt és megszakították egymással a kapcsolatot. Maser ennek ellenére kitartott amellett, hogy Loret Hitler törvénytelen fia. Szembemenve történészkollégáival, vélekedését tudományos konferenciákon is kifejtette, bár igyekezett hozzátenni, történelmi szempontból „marginális kérdés”, volt-e Hitlernek esetleg egy törvénytelen gyermeke. Maser Hitler-életrajzának tizenkettedik kiadása már egy Loret-ról szóló függeléket is tartalmazott, 2008-ban pedig a szélsőjobboldali National-Zeitung hírlapnak adott interjúban állította: Loret „minden kétséget kizáróan Hitler fia”, amit „a hivatalos szervek is elismertek Franciaországban”.

Adolf Hitler
©

„Ismeretlen német katona”

Jean-Marie Loret 1918-ban született ismeretlen apától. Apjáról sokáig csak annyit tudott, hogy német katona volt, a születési anyakönyvekben valóban „ismeretlen német katona” szerepel Loret apjaként. A fiút hét éves koráig nagyszülei nevelték, majd azok halála után egy Frizon nevű Saint Quentin-i építési vállalattulajdonos fogadta örökbe. Anyja eközben Párizsban élt, ahol táncosként kereste kenyerét.

Loret 1936-ban csatlakozott a francia hadsereghez, 1940-ben részt vett a Maginot-vonal védelmében, szolgálataiért törzsőrmesterré léptették elő. A német megszállás alatti pályafutásáról ellentmondásos híresztelések láttak napvilágot. Saint Quentinben a francia rendőrség megbízottja volt, a Loret és Hitler közötti kapcsolat hívei szerint a posztot a Führer személyes közbenjárásával kapta. Mások tudni vélik, hogy Loret a Gestapóval kollaborált, bár erre semmiféle írásos bizonyíték nincs, és a háború után Loret-t nem vádolták kollaborációval. Ügyvédje ezzel szemben azt állítja, bizonyítékot talált arra, hogy Loret a francia ellenállás tagja volt, Clement néven kémkedett az ellenállóknak. A háború után megnősült, összesen kilenc gyermeke született. Első felesége egyes újságcikkek szerint elhagyta, miután kiderült, hogy Hitler fiával él együtt. Loret vasutasként dolgozott Saint Quentinben 1985-ös haláláig.

Apja kilétét Loret szerint csak 1948-ban tudta meg, amikor anyja halálos ágyán elmondta neki, hogy tizenhat éves korában viszonya volt Adolf Hitlerrel, és ő 1917 júniusában fogant „egy spicces éjszakán”. Hitler ekkoriban Seboncourt közelében állomásozott csapatával és rövid szabadságot töltött a Lille-től nyugatra lévő Fournes-in-Weppe-ben. „A mezőn dolgoztam a lányokkal, amikor megláttuk a német katonát, amint egy füzetbe rajzolt. A lányok nagyon érdekesnek találták, és tudni akarták, mit rajzol. Engem küldtek, hogy megtudakoljam” – idézte anyja szavait. Rövid, futó kapcsolatba keveredtek, a következő évben pedig megszületett Jean-Marie. Hitler állítólag hosszú sétákra vitte Lobjoie-t, bár ezek a séták a nő szerint rosszul végződtek, mivel a férfi a természettől inspirálva hosszú beszédekbe kezdett, amiket a nő nem értett, hiszen Hitler nem beszélt franciául. Hitler állítólag néhány festményét ajándékozta a nőnek, amelyek később Loret tulajdonába kerültek.

©

Nem szerette a francia nőket

Minden erőfeszítésük ellenére sem a sajtó, sem Maser nem tudott egyértelmű bizonyítékkal szolgálni Loret származásával kapcsolatban. A Heidelbergi Egyetemen elvégzett vizsgálatok szerint „legjobb esetben is csak lehetségesnek” nevezhetjük, hogy Loret Hitler leszármazottja.

A történet többi része is erősen kétséges. A The Daily Express 1985. február 15-én megjelent cikkében megjelent festményről például, amelyet állítólag Hitler készített Charlotte Lobjoie-ról, kiderült, hogy a hatvanas években keletkezett Belgiumban, ahol a Panorama című művészeti folyóirat is leközölte. Hitler egykori katonatársainak visszaemlékezései (Balthasar Brandmayer memoárjai) szerint Hitler a háború alatt ellene volt a francia nőkkel való érintkezésnek, az ilyesmire vetemedő katonákat a „német becsület” elárulásával vádolta.

A legerősebb bizonyítékot Loret és Hitler rokonságával szemben Jean-Paul Mulders belga újságíró szolgáltatta: 2008-ban közölte egy újabb genetikai vizsgálat eredményeit, amelyet Hitler még élő rokonain végeztek. A vizsgálat semmiféle, rokonságra utaló egyezést nem talált a náci vezér és a francia férfi génjei között.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Shake

Elárverezik Hitler tollkészletét

Elárverezik decemberben az Egyesült Államokban Adolf Hitler egyik tollkészletét, amelyet a náci diktátor vélhetően a müncheni egyezmény aláírásához használt 1938-ban.

hvg.hu Tech

Ki volt a főgonosz Hitler előtt?

Az amerikai Slate.com annak nézett utána, kit emlegettek a náci diktátor, Adolf Hitler előtt a „Rossz” megtestesítőjeként. Kiderült, hogy nem Dzsingisz kánt és nem is Rettegett Iván orosz cárt. Sőt, a hunok vezére, Attila sem közelítette meg a Hitler előtti első számú főgonoszt: az egyiptomi fáraót.

hvg.hu Tech

Jég alatti ősi tó: Hitler-legendákat hoztak felszínre az orosz tudósok

Az elmúlt napokban több régi városi legendát kaptak fel ismét Oroszországban azt követően, hogy helyi tudósok sokéves fúrás után elérték az Antarktisz négy kilométeres jégpáncélja alatt rejtőzködő Vosztok-tavat, amely húszmillió éve el volt zárva a külvilágtól.

Egy viszony miatt kellett lemondania a Warner Bros főnökének

Egy viszony miatt kellett lemondania a Warner Bros főnökének

Váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev kazah elnök

Váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev kazah elnök

A rendszerváltás egyik vívmányát söpörheti le a kormány

A rendszerváltás egyik vívmányát söpörheti le a kormány

Bárányhimlővel kórházba került a bárányhimlőoltás legnagyobb olasz kritikusa

Bárányhimlővel kórházba került a bárányhimlőoltás legnagyobb olasz kritikusa

Deadpool így üdvözli, hogy a Disney bekebelezte a Foxot

Deadpool így üdvözli, hogy a Disney bekebelezte a Foxot

Beolvad az Echo Tv a Hír  Tv-be, az Echo megszűnik

Beolvad az Echo Tv a Hír Tv-be, az Echo megszűnik