szerző:
hvg.hu

A Google és az Apple is perrel kénytelen szembenézni, mert a bizonyos IOS eszközökbe beépített térkép funkció a vád szerint interaktív térkép-technológiai szabadalmakat sért.

A két cég ellen az Egyesült Államokban nyújtott be panaszt a floridai PanoMap Technologies LLC – írja az AppleInsider. A panaszos azt állítja, hogy az iPhone, iPad és iPod touch esetében az Apple által alkalmazott Google Maps street view egy hasonló, képalapú navigációs szabadalmat sért.

©
A PanoMap állítása szerint a 6563529 számú amerikai szabadalom bitorlásáról van szó, melyet a „részletes nézet,  irány- a panorámaképek megjelenítésének interaktív rendszere" néven jegyeztek be. A vállalat jelentős kártérítési igénnyel lépett fel a két cégóriás ellen, és azt állítja, a két óriás tudta, hogy szabadalmat sért. A szabadalom birtokosa eredetileg, azaz 2003-tól Jerry Jongerius fejlesztő volt. 2011-ben adta el a jogokat az Empire IP nevű cégnek, melytől a PanoMap idén februárban szerezte meg a szellemi tulajdont.

©
A PanoMap nem egy jól ismert cég, még publikus címe sincs. A jelek szerint kizárólag szabadalmak kezelésére specializálódott. A vállalat azt állítja, az Apple 2007 július 8-án megnézte Jerry Jongerius weboldalát, a Duckware.com-ot, mely a PMVR panorámakép-néző alkalmazást reklámozza, licencelésre kínálja. 

A rendszert 2007-ben mutatta be a Google, néhány várost fotóztak – a Google kamerás autói azóta hét kontinensen készítettek már képeket, sőt a street view csapata nem egy különleges programot is letudott. Triciklivel, csónakokkal, hómobillal is járják a világot. Elkezdték feltérképezni az Amazonast, kutathatunk barlangokban vagy Pompeji romjainál. A következő expedíció során a mély tenger titkait fedezhetjük fel. 

Az Apple iPhone, iPad és iPod touch 2008 óta kapható az előre telepített térkép-alkalmazással. A Google Mapset integrálták az eszközökbe, így a street view is része a szolgáltatásnak. A Google Android platformján is van ugyanilyen funkció, de ez nem szerepel a perben.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Tech

Zöld utat kap a Google-Motorola üzlet

Az európai hatóságok jóváhagyták a Motorola Mobility tervezett felvásárlását. Hamarosan zöld utat kaphat a kereső az Egyesült Államokban is.

hvg.hu Tech

Így állíthatja le a Google adatgyűjtését

Március elsejétől életbe lép a Google új adatgyűjtési szabályzata a hozzá tartozó, felújított végfelhasználói szerződéssel. A dolog lényege röviden: minden keresésünk, meglátogatott weboldalaink, internetes aktivitásunk (pl. Google+) és minden általunk megnézett/keresett YouTube-videó eltárolódik, és a Google egy központi adatbázisban elemzi, majd használja mindezt.

hvg.hu Tech

Lyukas a Google pénztárcája

A Google Wallet alkalmazás újabb súlyos sérülékenységére derült fény, ami a Google feltöltőkártyás ügyfeleinek virtuális pénztárcáját igencsak érzékenyen érintheti.

Niklasson Katalin Tech

A tenger fenekét is megmutatja a Google street view

A Google kamerás autói hét kontinensen készítettek már képeket, sőt, a street view csapata nem egy különleges programot is letudott: triciklivel, csónakokkal, hómobillal is járják a világot. Elkezdték feltérképezni az Amazont, kutathatunk barlangokban vagy Pompeji romjainál. A következő expedíció során a mélytenger titkait fedezhetjük fel.

MTI Tech

Apple-felhasználók adataival élt vissza a Google

Illegálisan gyűjtött adatokat Apple-termékek felhasználóiról a Google; az internetes óriáscég később reklámcélokra használta fel az adatokat - írja a The Wall Street Journal, hozzátéve, hogy megkeresésük után a Google leállította a kémkedést végző programot.

Viszlát, konzolok és izmos PC-k? Itt a Stadia, a Google videojátékos csodája

Viszlát, konzolok és izmos PC-k? Itt a Stadia, a Google videojátékos csodája

Benzingőz kimaxolva: kívül 30 éves, de titokban modern ez a BMW M3

Benzingőz kimaxolva: kívül 30 éves, de titokban modern ez a BMW M3

Undorító dolgot találtak egy halott bálna gyomrában

Undorító dolgot találtak egy halott bálna gyomrában

Kitiltották a Parlamentből a Párbeszéd-frakció három munkatársát

Kitiltották a Parlamentből a Párbeszéd-frakció három munkatársát

Kérni fogják a britek a Brexit elhalasztását

Kérni fogják a britek a Brexit elhalasztását

Kis híján meghalt a kínai nő, aki intravénásan adott be magának gyümölcslevet, hogy egészségesebb legyen

Kis híján meghalt a kínai nő, aki intravénásan adott be magának gyümölcslevet, hogy egészségesebb legyen