szerző:
MTI

Hajlamos volt a szív- és érrendszeri betegségekre, a kullancsok által terjesztett Lyme-kórban szenvedett és tejcukorérzékeny is volt Ötzi, a gleccsermúmia – ezt állapították meg a kutatók, amikor elemezték a jégbe fagyott ember genetikai anyagát.

Emellett a szakértők a Nature Communications című folyóiratban arról is beszámoltak, hogy vizsgálataikból kiderült: Ötzinek barna szeme és barna haja volt, vércsoportja nullás, valamint a Korzikán és Szardínia szigetén élő emberekkel közös felmenőkkel rendelkezik.

Az 1991-ben az Alpok dél-tiroli részén felfedezett több mint 5000 éves múmia mitokondriális DNS-ét már 2008-ban elkezdték vizsgálni.

Albert Zink, a bolzanói EURAC Intézet kutatója, Carsten Pusch, a Tübingeni Egyetem humángenetikai intézetének szakértője, valamint Andreas Keller, a Saarlandi Egyetem bioinformatikusa munkatársaikkal 2010-ben fejtették meg Ötzi genomját, ráadásul annak több mint 85 százalékát.

Az eredmények szerint Ötzi genetikailag hajlamos volt a szív- és érrendszeri betegségekre. "Nagyon meglepődtünk rajta, hogy ilyen már ötezer évvel ezelőtt létezett, tehát a betegség nem valamilyen modern civilizációs jelenség" - mondta Zink.

A múmián végzett korábbi CT-vizsgálatokon látni is lehetett a betegség első tünetét, egy artériameszesedést, holott Ötzi nem volt kitéve egyetlen ma ismert rizikófaktornak - túlsúlynak és mozgásszegény életmódnak - sem.

Ugyanilyen meglepetés volt a kutatók számára az a tény, hogy Ötzi fertőző betegségben, a kullancsok által terjesztett Lyme-kórban is szenvedett. A betegség nyomait összehasonlítják modern kórokozókkal, hogy lássák, mennyit változtak az elmúlt több mint ötezer évben.

Ötzi tejcukorérzékenységben is szenvedett. "Már a földművelés és állattenyésztés révén formálódó letelepedett életmód kialakulása nehézségeket okozhatott Ötzinek. De hogy ez milyen következményekkel járt életmódját tekintve, egyelőre nem tudjuk" - fejtette ki Carsten Pusch.

A szakértők Ötzi genetikai rokonainak felkutatásával is foglalkoznak. Az elemzések szerint Ötzinek Szardínia és Korzika szigetén élnek közös ősöktől származó genetikai rokonai, bár a korábbi vizsgálatok szerint Ötzi sohasem hagyta el az alpesi régiót. "Valószínűleg a szigetlakók és a jégbe fagyott ember közös felmenőkkel rendelkeznek. De hogy milyen vándormozgások állnak a rokonság mögött, egyelőre tisztázatlan. Sikerült megválaszolni pár kérdést, de ezzel ezer másik vetődött fel" - mondta Pusch.

A kutatók azt tervezik: megismétlik a genomelemzést, hogy még jobban és részletesebben megismerhessék azt.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Tóta W.: Bátor Sir Orbán

Tóta W.: Bátor Sir Orbán

395 katolikus papot és diakónust vádolnak szexuális zaklatással Illinois államban

395 katolikus papot és diakónust vádolnak szexuális zaklatással Illinois államban

Sarka Kata férjének lottóznia sem kell, hogy nyerjen

Sarka Kata férjének lottóznia sem kell, hogy nyerjen

Újra magyar állampolgár lett a 101 éves magyartanárnő

Újra magyar állampolgár lett a 101 éves magyartanárnő

Szigorítana Weber: aki piros lapot kap, bukja az uniós pénzeket

Szigorítana Weber: aki piros lapot kap, bukja az uniós pénzeket

Hivatalos: Felfüggesztik a Fideszt a Néppártban

Hivatalos: Felfüggesztik a Fideszt a Néppártban