szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A FarmVille és a CityVille szimulációs online játékok fejlesztője függetlenedik a Facebooktól.  A kaliforniai cég játékait ezentúl nem csak a közösségi oldalon, egy alkalmazás révén lehet játszani, hanem a Zynga saját platformján keresztül is. A bevételekből azonban továbbra is részesedik a Facebook.  

Saját platformján kínálja ezentúl a kaliforniai játékfejlesztő, a Zynga több  valós idejű, stratégiai szimulációs online játékát. A leginkább a FarmVille-ről ismert Zynga legnépszerűbb játékai közül öt lesz elérhető a Zynga.com-on, köztük a CastleVille, a CityVille és a Words with Friends is – írja a BBC.

©

A cég vezérigazgatója, Mark Pincus szerint az online játék saját honlapján, a zynga.com-on könnyebb lesz a barátokkal együtt játszani.
Az új platformon 16 nyelven lesznek elérhetőek a játékok. Az ígéretek szerint a külső fejlesztők számára is megnyitják a platformot.

Zynga
2007 áprilisában alapították Presidio Media néven
2008 februárjában átnevezték, a névadó az alapító kutyája, Zinga

A legnépszerűbb játékai: FarmVille, CityVille, Mafia Wars, Empires & Allies és a Zynga Poker

Elérhető a Facebookon, MySpace-en, a Yahoo!-n és a Farmville.com-on; androidos telefonokon, iPaden, iPhone-on

A játékok eléréséhez be kell jelentkezni a Facebookra, a Myspace-re vagy a Google +-ra, de a lépéssel bizonyos mértékben elszakad a közösségi oldalaktól a Zynga.

A cég legtöbb ügyfelét a Facebook szállítja,  mintegy 200 millió felhasználó játszik Zynga-játékokkal. Cserébe a teljes Facebook-forgalom 12 százalékát generálják Zynga-játékosok. A Facebook a Zynga játékaiban a felhasználók által megvásárolt virtuális javak árának harminc százalékát kapja meg. Drámai változást egyelőre nem hoz az új portál: a játékosok ugyanúgy be tudnak jelentkezni a Facebookra a zynga.com-on keresztül is, és a Facebook továbbra is részesedik a bevételből. Mégis, elemzők szerint újabb lépést tett a Zynga az önállósodás felé.

Jelenleg a FarmVille a  Facebook legnépszerűbb alkalmazása a Zynga bevételeinek 93 százaléka folyik be a Facebook-felhasználók számlájáról. Csakhogy már stagnál az ügyfelek száma, sőt, a Wikipedia szerint a FarmVille esetében már fogyásnak is indult. Az online enciklopédia szerint a csúcson a FarmVille-nek több mint százmillió regisztrált játékosa volt (ebből 72 millió aktív), ami mára 83 millióra apadt (39 millió aktív játékossal).

Aggódnak is a befektetők a tőzsdei újonc  Zynga helyzete miatt – úgy látják, túl kevés pénz folyik be felhasználókra lebontva.
Lehet, hogy a teljes stratégiával van gond - egyes vélemények szerint azok az értékes felhasználók a Zynga rendszerében, akik legalább tízezer dollárt költöttek már a játékhoz kapcsolódóan. Ők a „bálnák”, akiket a cég még több költésre ösztönöz. Olyannyira, hogy ha a játék két változata közül az egyik unalmasabb, de nagyobb bevétellel kecsegtet, akkor az érdekesebb változatot elvetik a profit maximalizálása érdekében. 

Ráadásul nem törődnek eléggé a kevésbé megszállott játékosok jóval nagyobb táborával. Kevesen hajlandóak ugyanis tízezer dollárt költeni virtuális kukoricára, ám nagy tömegek áldoznak néhány dollárt a kedvtelésükre. Ha pedig a játék kevésbé élvezetes, a felhasználók kétszer is meggondolják, kinyissák-e egyáltalán a pénztárcájukat.
 
Az új platform hivatott  tehát új bevételi forrásokat megnyitni a játékfeljlesztő cég számára. A Zynga új honlapja otthont ad majd más vállalatok játékainak is, köztük van a Row Sham Bow és a MobScience is, amelyek a Facebookon a Woodland Heroes és a Coffee Bar játékkal vannak jelen.

A hír bejelentését  követően tíz százalékkal emelkedtek a tavaly december óta a tőzsdén levő – és ott eddig kiábrándítóan szereplő  – Zynga papírjai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Maga alatt vágja a fát a Zynga?

A Zynga közösségi játékplatform igen sikeres, és bár a játékosok száma stagnál, a cég jóval nagyobb bevételre tesz szert, mint három évvel ezelőtt. Mégis meglepően nagy veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni 2011-ben.

hvg.hu Tech

Zynga részvények: ez már nem játék

A Farmville-t világnak adó vállalat tőzsdére menetelének első tapasztalatai, avagy tényleg ér annyit a facebookos játékbiznisz, mint amennyire a tulajdonosok taksálják?