szerző:
hvg.hu

Kim Dotcom ügyét át kell helyezni az Egyesült Államokba – Amerika kiadatási kérelmet nyújtott be a Megaupload fájlmegosztó oldal alapítója ellen. A csalással és kalózkodással vádolt férfit húsz év börtön fenyegeti az USA-ban.

Amint az várható volt, az Egyesült Államok benyújtotta Új-Zélandnak a januárban bezáratott Megaupload fájlmegosztó oldal alapító-tulajdonosa,  Kim Dotcom – eredeti nevén Kim Schmitz – elleni kiadatási kérelmet – írja a Spiegel.

Kim Dotcomot januárban tartóztatta le az új-zélandi rendőrség közvetlenül a születésnapi partija előtt, néhány meghívott vendégével és üzlettársával egyetemben. Ezzel egy időben az amerikai hatóságok leállították a Megaupload fájlmegosztó oldalt. Számos vád van a Megaupload-alapító tulajdonosa és társai ellen, a legsúlyosabb az, hogy illegálisan film- és zenefájlokat osztottak meg az oldalon, és ezzel több mint félmilliárd dolláros kárt okoztak a szerzői jogok tulajdonosainak.

©

Az eredetileg németországi születésű, kieli Kim Dotcom jelenleg óvadék ellenében szabadlábon védekezik Új-Zélandon. A vagyonát befagyasztották, az útlevelét pedig bevonták, amikor letartóztatták, ezért nem áll fenn szökés veszélye a legfrissebb bírói döntés szerint.

A kiadatási tárgyalás augusztusra várható, ezt az Aucklandtól északra található birtokán kell megvárnia, házi őrizetben, elektronikus lábbilincset viselve. Nem internetezhet és csak a hatóságok engedélyével hagyhatja el a házat.

A vád attól tart, hogy Kim Dotcom három gyermekével és terhes feleségével együtt Németországba szökik. Az amerikai igazságügyi minisztérium viszont mindenképpen az Egyesült Államokban szeretné a vádlottak padjára ültetni a Megaupload-alapítót – csalás és szerzői jogsértés ellene a fő vád. Kim Dotcom visszautasítja a vádakat és maradni szeretne Új-Zélandon.

©

Amennyiben az Egyesült Államoknak sikerül az USA bíróságára vinnie az ügyet, akár húsz év börtön is várhat a most 38 éves férfira.
Az USA-ban igen szigorúak az illegális fájlcserélőkkel szemben - sokak szerint nyilvánvaló az aránytalanság. Michael Jackson zenéjének másolásáért például öt év börtön jár, míg Conrad Murray-t, aki túladagolta a sztárnak az altatót és ezáltal Jackson halálát okozta, négy évre ítélték.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Előzetes letartóztatásban ünnepelt a Megaupload-alapító

Alaposan átgondolták, pontosan hogyan és mikor tartsanak házkutatást a Megaupload alapítójánál. Az új-zélandi szervek Kim Dotcom (eredeti nevén Schmitz) születésnapi partija előtt csaptak le a világ egyik legnagyobb fájlmegosztó oldalának alapítójára. A rendőrök a házigazda mellett több vendéget is magukkal vittek.  

hvg.hu Tech

Négy év gyilkosságért, öt év zenemásolásért? Az ACTA-ról pro és kontra

Amerikában Michael Jackson zenéjének másolásáért öt év börtön jár, míg a sztár haláláért felelősségre vont orvost négy évre ítélték - hívja fel az aránytalanságokra a figyelmet a magyar Kalózpár mozgalom. Szerintük az ACTA-val az USA saját felfogását erőlteti rá a világra. Úgy vélik, a zenét, filmet, alkotást az első publikáció utáni első öt évben illessen meg terjesztési kizárólagosság, utána pedig a kultúra részévé válva szabadon élvezhető, megosztható legyen. A „kalóztörvénnyel” kapcsolatban megszólaltattuk a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért igazgatóját is, aki szerint a jogalkotásnak nem feladata minden technikai újdonság „lereagálása".

hvg.hu Tech

Fellebbez az óvadékért a Megaupload-alapító

Nem engedélyezték az új-zélandi hatóságok, hogy Kim Dotcomot óvadék ellenében szabadlábra helyezzék. A védelem fellebbez, szerintük nincs bizonyíték alvilági kapcsolatokra, és nem áll fenn a szökés veszélye.

MTI Világ

Megaupload-ügy: elutasították Dotcom óvadékkérelmét

A wellingtoni bíróság elutasította szerdán a Megaupload.com fájlcserélő oldal alapítójának azon kérelmét, hogy óvadék ellenében helyezzék szabadlábra. A 37 éves Kim Dotcomot - akinek eredeti neve Kim Schmitz, és német állampolgár - pénteken vették őrizetbe Új-Zélandon, amerikai kérésre. Őrizetbe vették a fájlmegosztó portál másik alapítóját és több alkalmazottját is.

hvg.hu Tech

Bosszú a Megauploadért: az FBI-t is megtámadta az Anonymous

Bosszút állt az Anonymous hackercsoport a Megaupload fájlmegosztó oldal bezáratása miatt: nem sokkal az oldal leállításáról szóló tegnap esti bejelentés után rövid időre elérhetetlenné vált többek között az amerikai igazságügyminisztérium és az FBI honlapja, illetve több, zeneipari oldal is.

hvg.hu Tech

Újabb vád Megaupload-ügyben

Az amerikai ügyészség a fájlmegosztó oldal tulajdonosai elleni vádakat elektronikus úton elkövetett csalással (wire fraud) is kiegészítette. A vád szerint a rendszert nem több tízmillióan, hanem 5,4 millióan használták.

hvg.hu Tech

Szabadlábon védekezhet a Megaupload-alapító

Óvadék ellenében kiengedték az előzetes letartóztatásból Kim Dotcomot. Társai már hetek óta szabadlábon védekezhetnek. A fájlmegosztó oldal elleni legsúlyosabb vád, hogy félmilliárd dollárnyi kárt okoztak szerzői jogok tulajdonosainak.

hvg.hu Tech

Bezáratták a Megaupload fájlmegosztó oldalt

Bezáratták az amerikai hatóságok a világ egyik legnagyobb fájlmegosztóját, a Megaupload nevű oldalt - jelentette a BBC. Az oldal alapítóit azzal vádolják, hogy megszegték az internetes kalózkodást tiltó jogszabályokat. A hatóságok szerint a döntésnek semmi köze az USA szigorú kalóztörvény-tervezete elleni tiltakozásokhoz. Megszólalt az Anonymous hackercsoport is, amely a fájlmegosztó bezárása miatt burkoltan megfenyegette a hatóságokat.

Több autó ütközött az M5-ösön, hatalmas a dugó

Több autó ütközött az M5-ösön, hatalmas a dugó

Ráfutásos baleset okozott gigadugót a rakparton

Ráfutásos baleset okozott gigadugót a rakparton

Mészárosék szerint tőzsdei visszaélés történhetett az Opus-részvényekkel

Mészárosék szerint tőzsdei visszaélés történhetett az Opus-részvényekkel

Nem tágít a nyár, akár 28 fok is lehet ma

Nem tágít a nyár, akár 28 fok is lehet ma

Hajánál fogva rángattak egy nőt a 83-as főúton

Hajánál fogva rángattak egy nőt a 83-as főúton

A kamuvédegylet ismét megpróbálkozik Wittinghoff lejáratásával

A kamuvédegylet ismét megpróbálkozik Wittinghoff lejáratásával