szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A csillagok pubertáskora ismerhető meg az Orion-ködről készített legújabb felvételek segítségével.

Két infravörös űrteleszkóp, a Spitzer (NASA), valamint a Herschel (ESA/Európai Űrügynökség) által készített felvételeken a kutatók arra figyeltek fel, hogy a fejlődésben lévő csillagok felnőtté válásuk során hirtelen hol felmelegszenek, hol ugyanilyen gyorsan lehűlnek - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon. Az 1350 fényévnyire lévő "keltetőről" infravörös fényben készült felvételek fejlődésük igen korai szakaszában lévő csillagokat mutatnak - magyarázták közleményben a NASA szakemberei. 

A Spitzer- és a Herschel-űrteleszkópok infravörös szeme ugyanis képes áthatolni azon a vastag gáz- és porfelhőn, amely az "embrionális" állapotban lévő csillagokat veszi körül. A jövendő napok a csillagközi gázfelhőkből képződnek elsősorban a gravitáció összehúzó hatására. Az összesűrűsödő gázfelhő egyes részei saját tömegvonzásuknál fogva egyre több gázt vonzanak magukba, így egyre sűrűbbé válnak, ezek a globulák, amelyek a látható fény tartományában eltakarják a keletkező csillagot. A beérkező anyag a protocsillag körül akkréciós (anyagbefogási) korongot képez, és nagy része a protocsillagba zuhan, egy része pedig jetek (anyagkilövellések) formájában a csillagközi térbe távozik. Néhány százezer év multán a fejlődő csillagok elegendő anyagot gyűjtenek, hogy beindítsák a fúziós reakciót. A protocsillag a sűrűség növekedésével folyamatosan fölhevül, és a megfelelő hőmérséklet elérése után a legsűrűbb részen megindul a deutérium, később a hidrogén fúziója. 

A Spitzer rövidebb hullámhosszon működik, mint a Herschel, a két űrteleszkóp által gyűjtött adatok ötvözetével a csillagászok átfogóbb képet nyertek arról, hogy miként viselkednek a fiatal csillagok az Orion-ködben. A Herschel 211-ben hat héten keresztül hetente egyszer pásztázta az égbolt adott szegmensét, megfigyelve a fiatal csillagok aktivitását. A csillagászati műhold a hideg porrészecskék által kibocsátott hosszú infravörös sugárzást regisztrálta, míg a Spitzer a melegebb részecskék rövidebb tartományban történő infravörös sugárzását észlelte.

A kutatók azt vették észre, hogy a fiatal csillagok némelyikének a fényessége néhány hét leforgása alatt hol felerősödött, hol csökkent, az ingadozás mértéke elérte a 20 százalékot. Mivel a "hunyorgást" az infravörös sugárzást kibocsátó hideg anyag váltotta ki, a NASA tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy az anyagnak távol kell lennie az ifjú csillagok forró "szívétől".

Ilyen nagy távolságok esetén az anyag több évig, vagy akár néhány évszázadig is kering spirálpályán a csillag körül, "hunyorgásra késztetve" a születő napot, nem pedig hetekig, mint most megfigyelték.

"A kivételesen érzékeny Herschel-űrteleszkóp új lehetőségeket kínál a csillagászok számára, hogy megfigyeljék a csillagok keletkezését. Nagyon izgalmas volt észlelni a csillagok fényében bekövetkező rövid idejű változékonyságot az Orion-ködben" - hangsúlyozta Nicolas Billot, a granadai rádiócsillagászati intézet kutatója, hozzátéve: a Herschel-űrteleszkóppal végzett további megfigyelések segítenek majd meghatározni, hogy valójában milyen jelenségek húzódnak meg e változékonyság hátterében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!