szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Villamossínek cseréje közben került felszínre Rómában egy ókeresztény nekropolisz. A sírok egyszerűsége miatt a régészek azt feltételezik, hogy rabszolgák vagy szegény rómaiak temetkezési helyéről van szó.

Rómában elég hatvan centiméterre leásni és a villamossínek cseréje régészeti kalanddá változik - írják a római napilapok. Húsz egymás melletti sír került elő az Aurelianus császár által emelt egykori városfalak mentén a Cestius-piramisnál. Minden sír tökéletes állapotban megmaradt csontvázat őrzött meg. Ép fogazatuk alapján 15-18 éves fiatalok temetkezési helye volt ez, közöttük egy 13 éves gyerekkel - mondta el az ásatást vezető Anna Maria Durante régész. 

Többségüket mellkasukon keresztbe tett karral temették el. A sírokban nem találtak semmilyen dísztárgyat néhány amfora, és egy pásztort és nyájat ábrázoló szarkofág kivételével. A régészek szerint egy Krisztus utáni 3-5. századi keresztény temetőről van szó, ahova rabszolgák vagy szegények temetkeztek. 

A sírok három rétegben sorakoznak egymás alatt két méter mélységig. A régészek naponta egyet tudnak kiásni és március végéig kaptak időt. Utána befedik az ásatást, rajta az új villamossínekkel. 

Az Aurelianus-falak mentén már egy 2006-os gázvezetékcsere alkalmával is harmincöt sírt találtak. A csontvázakat a Diocletianus-fürdőiben működő restaurátorműhelybe szállították.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl

Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl

Távozik a Commerzbank Magyarországról

Távozik a Commerzbank Magyarországról

Vízi mozit álmodnak a városligeti csónakázótóhoz

Vízi mozit álmodnak a városligeti csónakázótóhoz