szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szabadalomsértéssel vádolja a keresőcég a világ legnagyobb közösségi oldalát. A Google ellen egyszer már bevált a stratégia - közvetlenül a cég tőzsdére lépése előtt.

Egy sor szellemi tulajdonát sérti a Facebook – állítja a Yahoo, ezért a keresőcég beperelte a világ legnagyobb közösségi oldalát. A BBC híre szerint a Yahoo azt állítja, a Facebook több területen is licencdíj megfizetése nélkül használja a szabadalmait – például a hírfolyam, a reklámozás technológiája, az adatvédelmi beállítások és a csalások megelőzésének módja is ilyen a vád szerint.

Sőt, az allthingsd.com cikke szerint a Yahoo úgy véli, a Facebook a teljes közösségi hálózati modellje a Yahoo szellemi tulajdona. A módszer, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók profilokat hozzanak létre, hogy kapcsolatokat építsenek – részletezi a Yahoo a beadványában.

A keresőcég háromszoros kártérítést követel a Facebooktól vélt jogainak megsértése miatt. A beadvány 19 oldalas és több mint tíz szabadalmat említ.

©

Több forrás szerint is a cég új vezérigazgatója áll az agresszív fellépés mögött, ugyanakkor a Yahoo már sikerrel alkalmazta ugyanezt a stratégiát 2004-ben. Akkor tíz nappal a Google tőzsdére lépése előtt sikerült megegyezniük. Az is tény, hogy 2011 a szabadalmi háborúk éve volt, és a trend folytatódik, egyre több technológiai cég perli egymást, mert az éles versenyhelyzetben képtelenek megegyezni a szellemi tulajdonuk felhasználásáról. Az Apple, a Google, a Microsoft a legnagyobbak, de egy sor már vállalat is perben-haragban áll egymással.

Az időzítés ugyanakkor a lehető legkényelmetlenebb a Facebook számára, hiszen hamarosan tőzsdére megy a cég, minden rossz hír súlyos dollármilliárdos kárt okozhat a vállalatnak. Már ha a Yahoo sikert arat. Ha nem, akkor saját magának okoz jelentős veszteséget, hiszen csak azt a benyomást erősíti, hogy ennek a cégnek már nincs vesztenivalója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Lemondott a Yahoo társalapítója

Jerry Yang két héttel azután mondott le, hogy a cég élére új vezérigazgató került Scott Thomson, a PayPal volt vezére személyében.

Eddig nem is léteztek az euróbankjegyeken látható hidak, de most megépítették őket

Eddig nem is léteztek az euróbankjegyeken látható hidak, de most megépítették őket

Szegeden kitaláltak valamit a szén-dioxid hasznosítására

Szegeden kitaláltak valamit a szén-dioxid hasznosítására

A szociális jogok fokozott védelmét érné el az ET

A szociális jogok fokozott védelmét érné el az ET