Balogh Csaba
Balogh Csaba

A másfél éve bemutatott Windows Phone-nal kapcsolatban a Microsoft magabiztos, a felhasználói fogadtatás viszont továbbra sem egyértelmű.

Amikor az idei Mobile World Congressen a Nokia Európáért felelős vezetőjét arról kérdezték, mi lesz akkor, ha nem veszik majd a windowsos telefonjaikat, Victor Saejis azt mondta: nincs B terv. Az okosmobilos eladások terén az utóbbi években komoly kihívásokkal küzdő Nokiához hasonló helyzetben van az új készülékeiken futó szoftver szállítója, a Microsoft is. De ha a maga teljességében nézzük a Windows Phone operációs rendszert, akkor a “nincs B terv” helyett inkább úgy fogalmazhatunk: az okosmobilos piacon elcsukló Windows Mobile után a Windows Phone maga a B terv - ezért kell ezt mindenáron sikerre vinni.

Ez érződött a Smartmobil konferencia erős microsoftos jelenlétén, illetve az esemény kapcsán Magyarországon járt Marc Toumelin szavaiból is. A Windows Phone közép- és kelet-európai marketingjéért felelős szakembere a hvg.hu-nak úgy fogalmazott: a rendszer sikerességéhez arra van szükség, hogy a partnerek sikeresnek érezzék magukat - gondolva itt szinte minden iparági szereplőre, a készülékgyártóktól kezdve a szolgáltatókon át egészen a fejlesztőkig.

Érdeklődő hazai fejlesztők

A szoftverkészítők egyelőre a kivárás és a finom próbálkozás határmezsgyéjén mozognak. Az IDC és a fejlesztést segítő Appcelerator közös, idei első negyedéves felmérése szerint tavaly tavasz óta egyre többen érdeklődnek a komolyabb ráncfelvarráson is átesett Windows Phone iránt, már a fejlesztők 40 százaléka gondolkodik a platformban. Az iOS 88-89 és az Android 79 százalékához viszonyítva persze ez még mindig nem elég az áttöréshez, de fény az alagút végén.

A Windows Phone Marketplace jelenleg 100 000 regisztrált fejlesztőnél és 70 000 alkalmazásnál tart. A nemzetközi számokból a vártnál magasabb a hazai részesedés: 4000 fejlesztő közel 700 alkalmazással van jelen a windowsos alkalmazásboltban, több itthoni cég pedig komoly sikereket ér el nemzetközi szinten is, főleg a fizetős kategóriában. Ahogy Marc Toumelin mondta: tudásbázisként jóval erősebben van jelen Magyarország a mobilos iparágban, mint amekkora súlya felhasználói piaci tekintetben lehet.

A fejlesztőivel ellentétben a felhasználói számokról egyelőre nem hallani sem hazai, sem nemzetközi sikerjelentéseket. Nem tudjuk pontosan, hogy mennyi Windows Phone-t futtató eszköz van a piacon, azaz mennyi azon felhasználók száma, akiket a fejlesztők ma megcélozhatnak.

Kifinomult integráció vs. átlagfelhasználói igények

A Microsoftnak egy olyan piacra kell belépnie, amelyen a két legnagyobb szereplő felhasználóinak kezét nem engedheti el teljesen. A windowsos számítógépekkel rendelkezők jelentős része ugyanis iPhone- vagy Android-használó, így biztosítani kell ennek a sok tízmillió embernek is a rendszerek közti együttműködést. Emiatt viszont nehéz arról meggyőzni a felhasználót, hogy miért is lesz neki sokkal jobb, ha Windows Phone-ra vált.

A saját platform előnyét a mélyebb integrációban és a mobil-táblagép-laptop közti minél integráltabb élményben látja a Microsoft. Marc Toumelin a hvg.hu kérdésére válaszolva fontos és jó dolognak nevezte azt, hogy alkalmazásaikkal jelen vannak például iPaden is, hiszen ebből is rengeteg embernek van, őket sem szeretnék elengedni. A Microsoft régiós marketingvezetője ugyanakkor azt is elmondta, hogy a teljes élmény, gondolván itt például a teljes értékű Office-ra, egészen biztosan Windows-exkluzív marad.

A kérdés az, hogy a felhasználók az egységesebb élmény kedvéért hajlamosabbak lesznek androidos mobilról vagy iPhone-ról Windows Phone-ra váltani az asztali Windows mellé, vagy inkább az iPhone-hoz igazítják majd asztali rendszerüket. De a pakliban az is benne van, hogy a mélyebb integráció kérdése nem érinti meg az átlagfelhasználókat, akik beérik azzal, hogy alapszinten minden működik a rendszerek között.

A három forgatókönyvből az első és az utolsó sem a Microsoftnak kedvez, az utóbbi főleg azért, mert a jelenleg általuk dominált asztali gépek korszaka leszállóágban van, a poszt-pc éra egyik slágerterületén pedig - táblagép nélkül - egyelőre nem szerepelnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Ingyen Windows Phone androidos áldozatoknak

Az öt legelrettentőbb sztorit ingyen Windows telefonnal jutalmazza a Microsoft, ha az áldozat tweetel az androidos telefonját érintő fertőzésről. „Hát nem szenvedtek még eleget?” – reagál az egyik IT-guru. Közben folyik a nagytakarítás az Android Marketben: a napokban 22 csaló alkalmazást töröltek.    

Macron jól felhúzta Trumpot az európai fegyvereket Európának tervével

Macron jól felhúzta Trumpot az európai fegyvereket Európának tervével

Itt van az év legjobb munkahelyeinek listája

Itt van az év legjobb munkahelyeinek listája

Egyre többen csatlakoznak az ELTE-s sztrájknaphoz

Egyre többen csatlakoznak az ELTE-s sztrájknaphoz

Vízen akar kempingezni? Ezzel a sátorral simán megteheti

Vízen akar kempingezni? Ezzel a sátorral simán megteheti

Ez volt eddig az idei legjobb flashmob: ereszd el a hajam a debreceni Nagypiacon

Ez volt eddig az idei legjobb flashmob: ereszd el a hajam a debreceni Nagypiacon

Erősödik a gyanú, hogy a legfelsőbb szaúdi körök rendelhették el a Hasogdzsi-gyilkosságot

Erősödik a gyanú, hogy a legfelsőbb szaúdi körök rendelhették el a Hasogdzsi-gyilkosságot