szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Wikidata néven kezdett nagyszabású projektbe a Wikimedia Foundation.

A Wikipédiáról ismert szervezet a berlini Semantic Tech & Business konferencián ismertette projektjét: egy olyan tudás adatbázis (tudásbázis) létrehozását, amelyet gépek és emberek egyaránt olvashatnak és szerkeszthetnek.

Az ötlet nem egészen új keletű, korábban is voltak már próbálkozások arra, hogy adatbázist készítsenek a Wikipédia tudásanyagából – ilyen volt a DBpedia. A Wikidata viszont olyan adatbázis lenne, ahol nemcsak elérhetők, hanem szerkeszthetők is az anyagok, s valamennyi lokalizált változat egyenrangú lenne (jelenleg ugyanis az angol, francia, német és holland változat kínálja a legnagyobb „lefedettséget”).

A részletekért kattintson a techline.hu cikkére!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A Wikileaks elkezdte kipakolni a Stratfor-leveleket

A WikiLeaks kiszivárogtató portál hétfőn megkezdte a Stratfor amerikai biztonságpolitikai elemzőintézettől hackerek által ellopott több mint ötmillió email közzétételét, nem sokkal azután, hogy ezt a szándékát közleményben bejelentette.

MTI Világ

WikiLeaks: rákos a török miniszterelnök

Végső szakaszban lévő rákbetegségben szenved a török miniszterelnök egy, a WikiLeaks kiszivárogtató portál által közzétett elektronikus levél szerint. A hírt török források azonnal cáfolták.

hvg.hu Tech

A tengerre költözik a Wikileaks és Assange

A Fox News névtelenséget kérő informátora szerint, Julian Assange és a Wikileaks befektetői gőzerővel keresik a megoldást, hogy az alapító és a Wikileaks szerverei biztonságban legyenek – főleg az őket elhallgattatni kívánó kormányzati szervek elől.

MTI Világ

Itt az első részlet a Wikileaks-szivárogtatásból

Csehország F-16 típusú vadászgépeket szeretne vásárolni az Egyesült Államoktól, de tekintettel azok magas árára azt javasolja, hogy öt-hat közép-európai ország - köztük Magyarország - kössön közös üzletet az amerikaiakkal, és ezáltal érjen el árengedményt - állítja a Stratfor amerikai biztonságpolitikai elemzőintézet, melynek levelezését a Wikileaks portál hozta nyilvánosságra.