szerző:
hvg.hu

Az Apple piaci értéke a cég története során első alkalommal elérte a 600 milliárd dollárt – megerősítve a „világ legértékesebb amerikai vállalata” pozíciót.

Az Apple részvények kedden elérték  644 dolláros szintet – jóllehet februárban még az ötszáz dolláros határ átlépését ünnepelték a befektetők. Év eleje óta közel hatvan százalékkal nőtt a papírok értéke - áll a BBC hírében.

Az iPhone gyártójának életében ez újabb mérföldkő. 1997-ben még 3,19 dollárt ért egy részvény – a cupertinoi cég akkoriban a csőd lehetőségével is szembesült.

A Microsoft értéke jelenleg 260 milliárd dollár. A dotcom boom-csúcsán, 1999-ben 619 milliárd dollár volt a piaci kapitalizációja.

Az Apple újjáéledése

Az Apple Steve Jobs visszatérte után kelt új életre. A tavaly elhunyt Apple elnök-vezérigazgató vezetése alatt a cég először a számítógépekből, később az iPod zenelejátszókból, majd az iPhone készülékből csinált aranybányát.

Steve Jobs az Apple társalapítója volt az 1980-as években, de az évtized végén kirúgták. 1997-ben hívták vissza, ez után teljes ráncfelvarráson esett át az Apple. A termékcsalád-váltási folyamat végére aratták le az iPhone és a táblagép-pin-off, az iPad sikerét.
Az Apple idén januárban rekord nettó nyereséget jelentett be: 2011 utolsó negyedévére közel százmilliárd dollárra (97,6 milliárd dollár) hízott a készpénzállománya.

©
Az elmúlt években egyre erősebb lett a nyomás az Apple vezetőségén, hogy mire fordítja hatalmas összeget, ezért márciusban osztalékfizetésről és saját részvény vásárlásról döntött a társaság vezetése. Összesen 45 milliárd dollárt költenek el az elkövetkezendő három évben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

SIM-kártyacsata: a Nokia az Apple ellen

Nokia és az Apple is újfajta SIM-kártyák bevezetését szorgalmazza, ám kizárólag a saját szabványuk mellett teszik le a garast. A Nokia minden eszközzel meg akarja akadályozni, hogy az Apple nano-SIM kártyája legyen a harmadik szabványos SIM-kártya. Egyelőre egyhónapos halasztást értek el.  

hvg.hu Tech

A Siri miatt is perelik az Apple-t

A vállalat hamis képet festett a szolgáltatás képességeiről – ezzel a váddal újabb per indul az iPhone 4S-ben használható hangvezérléses szoftver miatt.

hvg.hu Vállalkozás

Tizenhét év után először fizet osztalékot az Apple

Gigászi készpénz-visszajuttatási programot jelentett be ma az Apple, amelynek során összesen 45 milliárd dollárt költ az elkövetkezendő három évben. A vállalat negyedévente részvényenként 2,65 dolláros osztalékot fizet, valamint 10 milliárd dolláros saját részvény vásárlást indít 2013-as pénzügyi évétől.

hvg.hu Tech

Egyre környezetszennyezőbb az Apple

Majdnem kétszer annyi üvegházhatást okozó gáz szabadult fel és került a Föld légkörébe az Apple működésének következtében 2011-ben, mint egy évvel azelőtt.

MTI Tech

Kínában robbantana az Apple

További befektetésekre készül Kínában az Apple amerikai számítástechnikai óriás - közölte Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Pekingben, ahol hivatalos tárgyalásokat folytatott.

MTI Tech

Beperelnék az Apple-t a kínai írók

Kínai írók egy csoportja összesen 50 millió jüan (1,7 milliárd forint) kártérítést kér az amerikai Apple-től, mert műveiket engedélyük nélkül tették közzé és árusítják az Apple Store online áruházban.

Niklasson Katalin Tech

Ausztráliában a 4G miatt perelik az Apple-t

Az ausztrál fogyasztóvédők szerint félrevezető az új iPadet Ausztráliában 4G-vel reklámozni. Az Apple visszatéríti az eszköz árát annak, aki úgy érzi, megtévesztették. Európában sincs értelme az „új iPad WiFi + 4G" kifejezésnek.

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Orbán Viktor 1 032 421 forintot adományozott tavaly a pártjának

Orbán Viktor 1 032 421 forintot adományozott tavaly a pártjának

Ne szomorkodjon a rossz idő miatt, a szomszédban havazik

Ne szomorkodjon a rossz idő miatt, a szomszédban havazik

Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?

Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?

Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt

Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt