szerző:
hvg.hu

Több mint 3,9 millió magyar internet-felhasználó havi öt és fél órát tölt a Google keresőoldalain és minimum napi húsz percet a Facebookon. Információkat fogyasztunk és osztunk meg egyre gyorsuló ütemben, és folyamatosan nő az online vásárlások aránya. A közelgő HVG tartalommarketing szeminárium egyik előadójával beszélgettünk a felhasználóbarát online hirdetésekről.

Sok marketinges beidegződés jelenik meg az online világban, de a „minél többen látják a hirdetésemet, annál jobb, hiszen a nagy számok törvénye alapján ennek lesz hatása” elképzelés az interneten már lejárt. Az AdWordsön és a Facebookon abszolút mesterlövészeknek kell lennünk – mutat rá Fehér Márton, az Online Marketing Akadémia vezetője és AdWords-szakértője.

Azokat kell elérnünk, akik számunkra érdekesek lehetnek, és akik számára inkább segítség a hirdetésünk, mintsem zaklatás. Ma már elengedhetetlen a hatékony célcsoport elérés és a jó célzás érdekében nem szabad túl tágra célozni azt a témát, amiben jelen kívánunk lenni –teszi hozzá a szakember.

Minőségi találatok, minőségi tartalom

Vegyünk egy példát: amikor konkrét kampánycél érdekében folytatunk hirdetést, és feliratkozókat vagy vásárlókat szeretnénk gyűjteni, akkor azon a pozíción érdemes megjelenni az online hirdetésünkkel, ahol még megéri.

AdWordsben, ha sikerült minőségi hirdetést létrehozni és van hozzá egy licitünk, a rendszer rangsorolja a hirdetésünket, és egy pontszámot rendel a hirdetés mellé. Ez a minőségi pontszám a licittel szorozva adja ki azt az összpontszámot, aminek alapján a rendszer rangsorol. Ezzel a hirdetésünk megjelenik egy bizonyos pozícióban, és ha ez nem az első, akkor tovább licitelhetünk. Ebben az esetben azonban érdemes mérlegelni, hogy mennyit ér egy kattintás, hogy az első helyen legyen a hirdetés. Ha valaki nincs résen, előfordulhat, hogy a végén egy vásárlóért többet fizet, mint amennyit megér ennek a vásárlónak a megszerzése. A tapasztalat az, hogy nem érdemes pozíciókat hajszolni, és arra optimalizálni, hanem helyette a megtérülés a jó mérce.

Hogy az online világban érvényesüljön egy márka, jó minőségű tartalommal, felhasználóbarát weboldallal, és célzott stratégiával kell rendelkeznie. Rövid idő alatt sok mindent kell működtetni, hogy a végeredmény sikeres legyen. Fontos szempont, hogy a közölni kívánt tartalom aktuális legyen és könnyen elérjék azok, akiknek szánják.

Elegáns megoldások, hatékony online kommunikáció

A felhasználók konkrétan megmondják a Google-nak, hogy mi a problémájuk, rákeresnek, és válogatnak a találatok között a Keresési Hálózaton. Itt a keresgélők figyelme fókuszált, a keresőoptimalizálás segít, hogy a hirdető kellő hangsúlyt kapjon. Egy másik lehetőség a Display Hálózat, ami a Google saját médiafelületeit és partneroldalait jelenti. Az ezeken megjelenő tartalom mellett tudnak a hirdetők megjelenni hirdetésükkel. Ha ügyes a reklámozó, akkor hirdetései releváns tartalmak mellett nagyobb hatékonysággal keltik fel a felhasználók figyelmét.

Megoldás lehet a remarketing is. Több mint két éve létezik, de kevesen használják, mert ehhez nagyon integrált online modell és gondolkodás kell. A lényege, hogy a weboldalakon járt látogatókat különböző szempontok szerint megcímkézik, majd megcélozzák őket AdWords-hirdetésekkel. A látogatók pedig azt tapasztalják, hogy lépten-nyomon a márkába botlanak. Például ha valaki a görög utakat nézegeti egy utazási iroda oldalán, akkor az irodának ezt érdemes megcímkéznie, amit a Google AdWords be tud azonosítani és felhasználja hirdetés célzására. Az érdeklődő ezután gyakrabban fog találkozni görög nyaralási lehetőségekkel.

Érdemes számolni

Bár az online hirdetések világa marketinges terület, mégis a műszaki beállítottságú emberek teljesítenek elvárások felett, aminek egyszerű az oka: itt számok alapján kell tervezni, cselekedni és számok igazolják vissza az eredményeket is. Minden mérhető és tervezhető folyamatokat eredményez. A hatékonyan megtervezett és optimalizált hirdetésekkel egyre közelebb kerülhetünk a megtérülés alapú online marketinghez.

Szurop István

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Blogolás: szívből vállalt rabszolgaság

Hanyatló blogoszféráról beszélnek sokan, ehhez képest a blogok száma egyre nő - jelenleg több mint 180 milliót írnak világszerte. A blogírásról, a bloggerek felelősségéről, a blogok és a márkák viszonyáról beszélgettünk egy kétszeres Goldenblog-díjas bloggerrel, a közelgő HVG tartalommarketing szeminárium egyik előadójával.

hvg.hu Tech

A Facebookon és a mobilon is a tartalom a király

Több mint 3,9 millió magyar Facebook-felhasználó, kétmillió mobilinternet-előfizető, egymillió okostelefon, több tízezres nagyságrendű, folyamatosan növekvő hazai táblagépes felhasználói kör. A közösségi média- és mobiltartalom-forradalom kitörése után nyakig a "mainstream”-ben a közelgő HVG tartalommarketing szeminárium egyik előadójával beszélgettünk.

hvg.hu Tech

Infografika: izgalmas régi-új trend

Komplex dolgokat szemléltet egyszerűen, képpel, rajzzal, szöveggel. Napjaink felkapott, már-már „hájpolt” vizuális kifejezési eszközéről, az infografikáról beszélgettünk a közelgő HVG tartalommarketing szeminárium kapcsán a rendezvény két előadójával.

Nagy változás jöhet Ausztriában, csak névvel és címmel lehetne kommentelni

Nagy változás jöhet Ausztriában, csak névvel és címmel lehetne kommentelni

Három hónap alatt megduplázódott a kórházak adóssága

Három hónap alatt megduplázódott a kórházak adóssága

Van egy nasi, amit többé nem vehet meg az easyJet-járatokon

Van egy nasi, amit többé nem vehet meg az easyJet-járatokon

Gyönyörű dalt énekel a Trónok harcához Florence

Gyönyörű dalt énekel a Trónok harcához Florence

Feltűnik a Sesame Street vicces bábja a Trónok Harcában, és megoldja a trónviszályt

Feltűnik a Sesame Street vicces bábja a Trónok Harcában, és megoldja a trónviszályt

Arcszkennerrel szerelnének fel minden amerikai repülőteret

Arcszkennerrel szerelnének fel minden amerikai repülőteret