Így lehet ártalmatlanná tenni a plutóniumos teát

Amerikai kutatók elállítottak egy különleges kapszulát, amely képes kivonni a veszélyes anyagokat a nehézfémek által szennyezett vízből, tejből, gyümölcsléből vagy más folyadékból. Az új találmányt az Amerikai Kémiai Társaság San Diegóban megtartott kongresszusán mutatták be.

  • MTI MTI
Így lehet ártalmatlanná tenni a plutóniumos teát

Allen Apblett, az Oklahomai Állami Egyetem kémiaprofesszora és munkatársai azon dolgoznak, hogy az engedélyezési folyamat gyorsaságától függően egy éven belül a szaküzletekbe juttassák azt a kapszulát, amely  radioaktív anyagokkal szennyezett folyadékokba dobva, azokat gyorsan ihatóvá varázsolják. Eddigi kísérleteik szerint a kapszula vízbe, tejbe vagy gyümölcslébe helyezve tucatnál többféle radioaktív elemet eltávolít.

Előadásukban bemutatták, hogy az általuk előállított anyag eltávolítja a tejből a stronciumot, barna rizs szirupból az arzént, gyümölcsléből más mérgező anyagokat olyan mértékben, hogy a korábban mérgező lé akár babaételként vagy frissítő gyümölcsszelet alapanyagaként is használható.

A technológia lényege, hogy különböző fémek nanorészecskéit oxigénnel egyesítve alkalmazzák és ezek az oldatból kivonják a nemkívánt elemeket. A munkacsoport vezetője elmondta, hogy kétféle nanorészecskével dolgoztak. Az egyik az arzént, a másik a nehézfémeket és a radionuklidokat vonta ki az italokból. Az általuk készített kapszula két liter gyümölcslevet vagy négy liter tejet tisztított meg.

A kísérleti anyag mind a 15 aktinid elemet megköti, így a plutóniumot, aktíniumot, kűriumot és az urániumot, de az egyéb radioaktív anyagokat, mint a stronciumot, ólmot, arzént vagy a kadmiumot is. Apblett professzor hangsúlyozta, hogy az általuk készített anyag nem mérgező, nem teszi tönkre a folyadékok ízét.

Elképzelésük szerint a fémoxid nanorészecskék olyan kapszulában lennének, mint a gyógyszerek. A kapszulát a megtisztítandó folyadékba helyezve a radioaktív anyag a kapszula belsejébe szívódik be, és ha azt eltávolítják, az ital emberi fogyasztásra alkalmassá válik.