szerző:
hvg.hu

A londoni Guardian interjút közölt Sir Tim Berners-Lee-vel, akit a világháló atyjaként szoktak emlegetni. Az informatikai tudós szerint a nagy internetes cégek túl sok adatunkat ellenőrzik.

Berners-Lee kifejtette, hogy a fogyasztók nem értik az adatok értékét, amelyeket róluk a nagy cégek összegyűjtöttek, és továbbra is meg akarnak szerezni olyan nagy vállalatok, mint a Google vagy a Facebook.

Szerinte ez egy új PC-korszakhoz vezet, amelyben a számítógépeink egyre többet tudnak majd rólunk, és egyre több szolgáltatást nyújtanak nekünk. De eközben a Google és a Facebook ad hozzáférést nekünk azokhoz az adatokhoz, amelyeket tárol rólunk.

Tim Berners-Lee. Zavaró szociális hálózati silók
©

Az egyik probléma ezekkel a „szociális hálózati silókkal”, hogy ők birtokolják az adatokat és nem mi. Nincs olyan program, amely lehetővé tenné, hogy mi, polgárok a rólunk a szociális hálón tárolt adatok mindegyikét felhasználhassuk. Ezek a „silók” és a szaporodó applikációk veszélyeztetik a nyílt hálózatot, amelynek a népszerűsítéséért oly sokat tett – szögezte le Berners-Lee.

A Guardiannek azt is elmondta, hogy aggódik ugyan e domináns cégek befolyása miatt, de a dolgok az interneten gyorsan változnak. Ezek a cégek nem mindig képesek arra az innovációra, amire egy kezdő vagy kiscég.

Ma már a Netscape-et szinte teljesen elfelejtettük, pedig nem is olyan régen dominálta a böngészőpiacot, míg a Microsoft ki nem szorította onnan. Az ilyesfajta dominancia miatt akkoriban az emberek ugyanúgy aggódtak, mint manapság. Lehet, hogy a mostani domináns cégekre is ráunnak a felhasználók, s pár év múlva vissza akarják kapni az adataikat – vélte Tim Berners-Lee.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!