szerző:
hvg.hu

Szabályozni is tudják hallásukat a bálnák - állítják kutatók, akik Hawaii-n egy hamis gyilkos bálnán figyelték meg ennek a jeleit.

A bálnák és a delfinek elsősorban hallásukkal tajékozódnak, ezért hallásuk különösen érzékennyé vált. A kutatók azonban most rájöttek, ezek az állatok valójában állítani is tudják hallásukat - írja a BBC.

A kutatók erre úgy jöttek rá, hogy Hawaii-n egy Kina nevű hamis gyilkos bálnára szereltek szenzorokat, amellyel agyi aktivitását mérték. Az eredmény: az állat "lehalkította" hallását, amikor egy túl hangos zajt hallott.

Paul Nachtigall, a hawaii egyetem egyik professzora, a kutatás egyik vezetője elmondta, a hangosabb zajokra a megfigyelt hamis gyilkos bálna nagyobb agyhullámokkal reagált, míg a halkabbakra kisebbekkel. A kutatók azt tapasztalták, hogy idővel az állat megszokta a neki lejátszott hangokat, és amikor tudta, hogy hangosabb zaj fog következni, akkor csökkentette a hallásának szintjét, vagyis szintén kisebb agyhullámokat mutatott.

©

Nachtigall szerint ez azért alakulhatott így az evolúció során, hogy az állatok a saját maguk által kiadott, olykor igen hangos hangokat ki tudják szűrni, és jobban tudjanak figyelni a halk neszekre, amik alapján tájékozódnak.

A kutatók azt remélik, hogy ezzel a felfedezéssel az állatok védelmét segíthetik majd elő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!