szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közeljövőben a pénzügyi tranzakcióink is mobilizálódnak, így a bankkártyás fizetési mód idővel eltűnhet a piacról. Az NFC technológia küszöbön álló térhódításával a mobiltelefon lehet a pénztárcánk, ami magasabb felhasználói élmény mellett gyökeresen megváltoztathatja majd fizetési szokásainkat is.

Magyarország az elsők között indíthatja el a mobil NFC technológián alapuló szolgáltatásokat, a kereskedelmi bevezetés hazai sikeréhez pedig a Magyar Mobiltárca Szövetség szerint minden tényező adott. A szervezet reményei szerint a mobiltárca áttörést, evolúciós ugrást hozhat: nagyban visszaszoríthatja a készpénzforgalmat és leegyszerűsítheti a kiskereskedelmi tranzakciókat is.

Kimutatások szerint a bankkártyák számának emelkedése 2008 óta megállt és a hitelkártyák mennyisége pedig jelentősen, 25 százalékkal, mintegy 600 ezer darabbal csökkent. Hazánkban 0,9 darab bankkártya jut egy főre, amely elmarad az európai 1,4-es átlaghoz képest. Ezzel szemben a mobiltelefon-penetráció már 2007-ben elérte a 100 százalékot, ami azt jelenti, hogy minden magyar állampolgárra egy mobilkészülék jutott.
©
„A három hazai nagy mobilszolgáltató jelenleg együttesen mintegy 11 millió aktív SIM kártyával rendelkezik. A mobiltelefon a mindennapok elengedhetetlen kelléke lett és hamarosan a pénztárcánk tartalma is beköltözhet a készülékbe” – nyilatkozta Pukler Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség elnöke.

A kényelmi szempontok mellett számos üzleti és környezetvédelmi érv szól a mobiltárca mellett. Az NFC képes készülék csökkentheti a készpénzhasználatot és kiválthatja a pénztárcákban lapuló plasztikkártyákat is. A tranzakciók sokkal kényelmesebbek és gyorsabbak lesznek, így a felhasználók időt, a piaci szereplők pedig energiát spórolnak meg. A különböző hűség- és törzsvásárlói kártyák, jutalompontok és kuponok pedig különböző alkalmazások formájában kerülhetnek a mobiltelefonokba. A biztonsági elem a SIM kártya, amelyet eleve egyedi, személyes kód véd meg az illetéktelen használattól.

Az idei évben 200 millió NFC képes mobiltelefon kerül forgalomba, 2013-ra pedig ez a szám már a 300 milliós mennyiséget is elérheti. A kritikus tömeg ugyanakkor az elfogadói oldalon is szükséges ahhoz, hogy a technológiában rejlő hatalmas potenciált a piaci szereplők kihasználhassák.* A mobiltárca ugyanakkor a fizetésen túl még ezernyi innovációt kínál. Az NFC technológiában, az érintésmentes kommunikációban rejlő lehetőségek kihasználása csak az alkalmazásfejlesztők fantáziáján múlik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!