szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar internetezők 62 százaléka semmit sem fizetne azért, hogy visszaszerezze esetlegesen elvesztett internetes fotógyűjteményét – derül ki a Microsoft felmérésből. A válaszadók mindössze 4 százaléka vélekedett úgy, hogy számára a fényképei több millió forintot is megérnek.

A Microsoft áprilisban végzett felmérése szerint az internetezők több mint fele – 56 százaléka – minden nap több olyan eszközt is használ (például asztali PC-t, laptopot, táblagépet vagy okostelefont), amellyel az internetre tud csatlakozni. Valószínűleg ez az oka annak, hogy ezek a felhasználók élnek leginkább a felhő adta lehetőségekkel: a nemzetközi felmérés szerint a legtöbben (38 százalék) a mobilitást és a több eszközről történő könnyű hozzáférhetőséget emelték ki az online tárhelyszolgáltatások előnyeként. A kutatás hazai részéből kiderül, hogy a magyar felhasználók döntő többségének ez még fontosabb: a válaszadók 64 százaléka azért használ felhőszolgáltatást, mert így az ott tárolt dokumentumokat és fényképeket minden eszközről el tudja érni. A magyarok számára fontos az is, hogy az online tárolt fotók és fájlok nem vesznek el, ha a számítógép vagy telefon elromlik, eltűnik.

©

A magyar felhasználók többségében fényképeket, dokumentumokat tartanak a „felhőben”, míg Európa többi országában a zenék és videók is népszerűek a tárolt fájlok körében. Érdekesség, hogy hazánkban döntenek legtöbben (69 százalék) a szolgáltatás minősége alapján, míg a nemzetközi felmérésben a felhasználók csupán 34 százaléka válaszolt úgy, hogy döntésében a szolgáltatás minősége játszik szerepet. Többen (39 százalék) gondolják úgy, hogy nincs érdemi különbség a szolgáltatók tárhelyei között.

A kutatásból kiderül, hogy sokak számára fontos, hogy fényképeiket, dokumentumaikat könnyen meg tudják osztani családtagjaikkal és barátaikkal, valamint fennakadás nélkül tudjanak egyeztetni a kollégákkal. Azonban a felhő egyesek szerint veszélyeket is rejt. Az online tárhely-szolgáltatást használók 31 százalékának a személyes adatokkal kapcsolatban vannak aggályai. Magyarországon a válaszadók 44 százaléka tart attól, hogy az adott szolgáltató jogtalanul tárolja, használja a személyes adatait.

Bár a tendencia az, hogy egyre többen használják tárolásra a „felhőt”, egy korábbi kutatásból kiderül, hogy továbbra is jóval nagyobb mennyiségű információt, adatot tárolunk a saját eszközünk memóriáján. A válaszadók mindössze egy százaléka állította, hogy kizárólag online tárolja a fényképeit.

A Microsoft MSN hírportálokon keresztül végzett felmérésben 15 ország 10 544 válaszadójának visszajelzését dolgozták fel. A felmérésben 286 magyar felhasználó is részt vett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Női szerepek: kapjuk vagy önként választjuk őket?

Női szerepek: kapjuk vagy önként választjuk őket?

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Még mindig lehet Gulácsi kesztyűjére licitálni, az ára pedig egy SMA-s kisfiú kezelésére megy

Még mindig lehet Gulácsi kesztyűjére licitálni, az ára pedig egy SMA-s kisfiú kezelésére megy