szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ausztrália legöregebb sziklarajzát találta meg egy archeológus, aki szerint a szénrajz 28 ezer éves lehet. Bryce Barker hétfői sajtóértekezletén elmondta, hogy a sziklarajzot még tavaly júniusban találta a Nawarla Gabarnmang nevű sziklamenedéknél végzett feltárásakor. Az oszlopszerű lábakon nyugvó, természetes sziklatetőn számtalan festett rajz látható, a szénnel készült ábra egy földbe temetett gránitdarabon volt.

Az őskori alkotás korát mostanra sikerült megállapítania az új-zélandi Waikato Egyetem radiokarbonos kormeghatározással foglalkozó laboratóriumában. A Dél-Queenslandi Egyetem archeológusa közölte, hogy míg a legtöbb barlangrajz ásványi festékanyagokkal készült, és ezért nehéz megállapítani a korukat, a szénrajz eredetének ideje pontosan kimutatható a radiokarbonos vizsgálattal.

A professzor meggyőződése, hogy az Ausztráliában eddig megismert és egyértelműen meghatározott korú ősi sziklarajzok közül a legöregebbet sikerült felfedeznie, ami egyúttal a világ legrégibb sziklarajzai közé sorolható.

A világ legöregebb, 40 ezer 800 évesként számon tartott sziklarajza a spanyol El Castillo barlang falát díszíti.

Baker azt is bejelentette: olyan bizonyítékokra is bukkant, amelyek arra utalnak, hogy a sziklamenedéknél, ahol a rajzot felfedezte, már 45 ezer évvel ezelőtt is emberek éltek.

Sally May, az archeológus kutatásaiban nem érintett, független ausztrál szakértő "hihetetlenül jelentősnek" nevezte a felfedezést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Továbbra is magas a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

Továbbra is magas a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

Tudósok bírálják Elon Muskot, amiért chipet rakott egy majom agyába

Tudósok bírálják Elon Muskot, amiért chipet rakott egy majom agyába

A Huawei még idén több mint 300 millió készülékre tenné elérhetővé új operációs rendszerét

A Huawei még idén több mint 300 millió készülékre tenné elérhetővé új operációs rendszerét