szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A balsikerű tőzsdére lépés miatt pórul járt befektetők több mint negyven különálló pert indítottak a Facebook ellen. A közösségi oldal jogászai szerint a Nasdaqnak kellene elvinnie a balhét.

„Nem a mi hibánk!” - nagyjából így összegezhetnénk a Facebook pénteken benyújtott bírósági beadványának lényegét. Zuckerbergéket több részvényes is beperelte: egyesek azért, mert nagyot buktak a katasztrofális körülmények között lezavart tőzsdére lépés miatt; mások azért, mert úgy vélik, a cég jogtalan előnyökhöz juttatott egyes nagybefektetőket.

A Facebook május 18-i nyilvános ajánlattétele (Initial Public Offering, IPO) óta eltelt hetekben a felháborodott részvényesek különféle állami és szövetségi bíróságokon összesen több mint negyven pert indítottak a cég ellen. A nagy csinnadrattával beharangozott IPO-t valóságos technikai bakisorozat sújtotta, ami jelentős késéseket és hibákat okozott a kereskedésben. Később olyan információk is napvilágot láttak, hogy a közösségi oldal bizalmas financiális információkat szivárogtatott ki a nagy bankoknak – akik így komoly lépéselőnybe kerültek a mezei gyalogbefektetőkkel szemben.

Az ügy további fejleményeit a Computerworld hírében olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!