szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közszolgákkal szembeni lakossági panaszokat fogadó oldal és a kötelező miniszteri iPadek után újabb, érdekes elemmel bővül az orosz e-kormányzati rendszer.

Miközben Kína több ezernyi cenzorral tartja kordában a helyi közösségi médiát, addig az orosz kormány a The Guardian híre szerint egy egész más úttal próbálkozik: saját maga hoz létre egy közösségi oldalt, ahol az oroszok megoszthatják egymással gondolataikat.

A lépés időzítése nem véletlen: Oroszországban mostanában felerősödtek a kormányellenes hangok - ennek esett áldozatul nemrég a Ustream -, a hatalom pedig úgy gondolja, hogy ha a közösségi média nagy segítségére van a tüntetőknek a párbeszédben és szervezésben, akkor a szimpatizánsoknak is jól jöhet a közösségi szolgáltatások használata. (Miközben persze ugyanúgy használhatják ők is a most meglévő lehetőségeket, például a Facebookot, így kicsit megbicsaklik a kormányzati logika.)

A még júniusban elinduló közösségi háló az idén elkészített russiawithoutidiots.rf oldalra épít majd. Az oldalon az oroszok a közhivatalnokokkal szembeni panaszaikat írhatják meg. Dmitrij Medvegyev kormányfő nagy híve az e-kormányzati megoldásoknak: a panaszoldal létrehozásán kívül nemrég minden miniszterét arra kötelezte, hogy iPadet használjanak a megbeszéléseket papír helyett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!