Balogh Csaba
Balogh Csaba

Többszöri kiszivárgás után magyar idő szerint szerdán este hivatalosan is bemutatta a Windows Phone "Apollo" névre keresztelt nyolcas kiadását a Microsoft. A mobilos operációs rendszer új verziója jelentős mértékben közös kódra épül az asztali Windows 8-cal.

Erősebb hardverre pakolt jobb szoftver – nagyon röviden ez volt a lényege a Microsoft szerdai bejelentésének, ami a Surface táblagép után a héten már másodjára állította fókuszba a redmondi céget. Az ősszel érkező Windows Phone 8 idén ősszel végre elér az iparágban igen elterjedt dual-core szintre: a hardverpartnerek által idén ősszel kiadott készülékek már kétmagos processzorral szerelve érkeznek. (Sőt, a prezentációban szerepelt az “and more” kifejezés is, így akár a négymagos mobilok is elképzelhetők.) Javul majd a kijelzők minősége, a WP8 támogatni fogja az 1280x720 és az 1280x768 pixeles felbontásokat is. További fontos, régóta várt fejlesztés, hogy a rendszer ősztől lehetővé teszi majd a belső tárhely microSD kártyával történő bővítését.

A verzióváltással természetesen a funkcióbéli fejlesztés sem marad el. A WP8 már az Internet Explorer 10-es verziójával enged majd böngészni, ami a Microsoft ígérete szerint gyorsabb lesz, mint az androidos csúcsmodell Samsung Galaxy S III beépített böngészője és az iOS 6 bétájában lévő böngészőt is lehagyja majd.
©

A Microsoft a konvergencia jegyében kifejezetten odafigyelt rá, hogy a mobilos nyolcas közös alapra épüljön az asztali Windows 8 rendszerrel. Ennek köszönhető például az is, hogy a fejlesztők könnyen portolhatják majd az asztali Windowsra megírt játékaikat, ha pedig újat írnak, akkor egyszerűen meg tudják azt tenni mindkét platformra.

A rendszer szerves része lesz a Skype: a windowsos mobilok a Skype-hívás éppen úgy néz majd ki, mint egy hagyományos hanghívás – annyi különbséggel persze, hogy a VoIP technológia miatt nem kerül (annyi) pénzbe. A hangokkal kapcsolatos másik bejelentés “a Microsoft Sirijéhez” kapcsolódott: egyelőre nem intelligens hangalapú rendszerről van szó, csupán arról, hogy a fejlesztők által erre felkészített alkalmazásokat vezérelhetjük majd a hangunkkal is.

A további újítások közé tartozik majd az NFC teljes körű támogatása (ezen belül a Microsoft saját, Google Wallethez hasonó megoldása), a Nokia térképes technológiájának – beleértve a turn-by-turn navigációt és a netkapcsolat nélküli elérést – rendszerbe emelése, valamint az átszabott nyitóképernyő. Ez utóbbi új csempéket is tartalmaz, kisebbeket és nagyobbakat, de a felhasználók akár maguk is változtathatják majd az élő csempék méretét.

Az új funkciók és a várhatóan jobb mobilok bejelentése mellett a Microsoft egy rossz hírrel is szolgált a szerda esti eseményen, mégpedig a rendszert már használók számára: a Windows Phone jelenlegi, 7.5 verzióját futtató telefonok egyike sem kapja meg a WP8 frissítést. Mindez egyben azt is jelenti, hogy idén nyáron nem a legjobb üzlet Windows Phone mobilt venni. Az érintett telefonok tulajdonosai azért nem lesznek teljesen magukra hagyva, érkezik ugyanis majd rájuk egy Windows Phone 7.8 verzió, amelyben a nyolcas szoftver több újdonsága - új nyitóképernyő, átméretezhető csempék - megtalálható lesz. A frissítést a Microsoft - a szolgáltatók megkerülésével - közvetlenül a mobilokra küldi majd, alkalmazásához wifis netkapcsolatra lesz szükség.

Amelyik telefon megkapja a nyolcas verziót, azt 18 hónapig támogatja majd a Microsoft, ami elviekben annyit jelent, hogy a megjelenést követő másfél éven belül minden szoftverfrissítés elér majd a készülékre. Az ősszel érkező új mobilok első generációját a Nokia, a Samsung, a HTC és a Huawei gyártja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy visszatérő: Ranieri újra a Premier League-ben

Nagy visszatérő: Ranieri újra a Premier League-ben

Hivatali visszaélés miatt nyomoz az ügyészség Demeter Márta ügyében

Hivatali visszaélés miatt nyomoz az ügyészség Demeter Márta ügyében

Ukrán lap: saját határain belül folytatja a kettős állampolgárság osztogatását Magyarország

Ukrán lap: saját határain belül folytatja a kettős állampolgárság osztogatását Magyarország

Egy éjszakára beköltözik Beethoven és Vivaldi a budapesti kocsmákba

Egy éjszakára beköltözik Beethoven és Vivaldi a budapesti kocsmákba

Gyerekek vontatta Porschén érkezett az új plébános Máltán

Gyerekek vontatta Porschén érkezett az új plébános Máltán

A Közbeszerzési Hatóság elnöke az Elios-ügyről: Ez egy felfújt téma

A Közbeszerzési Hatóság elnöke az Elios-ügyről: Ez egy felfújt téma