szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Immár 20 esztendeje, évente kétszer, júniusban és novemberben közzéteszik a világ legerősebb számítógépeinek listáját, és ezúttal – immár a 39. top500-asban – az USA szerezte meg a vezetést, sőt egy harmadik helyezést is bezsebelhetett.

A világ jelenlegi legerősebb szuperszámítógépe az IBM BlueGene/Q rendszerű, Sequoia nevű gép, amely a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban (LLNL) „lakik”. Az 1 572 864 magos, 96 rackszekrényből felépülő, főleg vízhűtéses számítógép teljesítménye is imponáló: 16,32 petaflop/s. Csak összehasonlításképpen: a tavaly novemberi győztes K Computer 10,5 petaflop/s-os teljesítményt könyvelhet el, míg az 1993-as aranyérmes teljesítménye 59,7 Gflop/s volt.

2003 óta először még csak a győzteseknél, később már a többieknél is megjelent az energiafogyasztás értéke is, és a Sequoia ebben is maga mögé utasítja konkurenseit: 7890 kilowattot fogyaszt, míg a második helyezett, kisebb teljesítménye ellenére is, ennek több mint a másfélszeresét (12659,9 kW).

A június végi lista harmadik helyére is amerikai szuperszámítógép került: az ugyancsak IBM BlueGene/Q rendszerű Mira (786 432 mag, 8162,4 Tflop/s, 3945 kW).

Amennyiben érdeklik a szuperszámítógépek fejlődésének állomásai, erre a linkre kattintva részletesen szemügyre veheti az elmúlt 39 év valamennyi top500-as listáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

Megérkezett az első villamos Hódmezővásárhelyre, Lázár János már ki is próbálta

Megérkezett az első villamos Hódmezővásárhelyre, Lázár János már ki is próbálta