szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai rendfenntartó szervezetek kérik be messze a legtöbb magánjellegű információt a Twitter mikrobloghálózat használóiról - közölte hétfőn a közösségimédia-cég a témával először foglalkozó jelentésében.

Az idén január 1-jétől június 30-áig terjedő időszakban 849 esetben kért információt tőlük valamely ország valamelyik kormányzati intézménye; ebből 679 (80 százalék) esetben amerikai szerv, különösen bűnügyi nyomozás céljára. A második helyen az országok között Japán áll, amelynek rendőrsége 98-szor fordult a céghez, a harmadik helyen pedig a brit és a kanadai rendvédelmi szervek 11-11 kéréssel.

A Twitterre tavaly ráragasztották azt a jelzőt, hogy szítja a társadalmi feszültségeket, mert segítségével szerveződtek meg az arab tavasz tüntetései és az egyesült államokbeli Occupy-demonstrációk. Párhuzamosan azzal, hogy mint hírközlő hálózat egyre népszerűbb, s a használók gyakran névtelenül jelennek meg rajta, egyre többször rángatják bele bűnügyi nyomozásba.

Egy New York-i bíró hétfőn úgy rendelkezett, hogy a cégnek ki kell adnia az egyik Occupy-tüntető, Malcolm Harris bejegyzéseit. A férfit tavaly októberben vették őrizetbe egy Brooklyn-hídi demonstráción. A New York-i ügyészség kérte Harris profilja tartalmának kiadását, mert bizonyítékul akarja felhasználni ellene, a Twitter azonban megtagadta a kérést, mondván, hogy az Harrisé a cég szolgáltatási szerződése szerint.

A cég végül hétfőn kiadta az aktivista üzeneteit, és egyúttal közölte: az elmúlt hat hónapban hat olyan kormányzati kérést kapott, hogy töröljön olyan bejegyzéseket, amelyek sértenek bizonyos bírósági végzéseket vagy törvényeket, például olyanokat, amelyek tiltják a rágalmazást. A Twitter ezenkívül kapott 3378 olyan kérést, hogy szerzői jogi okból vegye le valakinek az üzenetét a mikrobloghálózatról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Programozható metaanyagot fejlesztettek ki Svájcban

Programozható metaanyagot fejlesztettek ki Svájcban

47 büntetőeljárás indult a kamupártok miatt

47 büntetőeljárás indult a kamupártok miatt

Az oroszok Facebook-hirdetésben promózzák, hogy itthon engedélyezték a Szputnyik-vakcinát

Az oroszok Facebook-hirdetésben promózzák, hogy itthon engedélyezték a Szputnyik-vakcinát