Balogh Csaba
Balogh Csaba

Az állam július 1-jétől már pörgeti a telefonadó számlálóját, a szolgáltatók jelentős része pedig valamikor mostanában kezdi el az áthárítást az ügyfelek felé. Összegyűjtöttük egy cikkbe, hogy kinél, mi, mennyivel drágul az új sarc miatt.

Habár a telefonadó minden hazai szolgáltatónál bonyolított hanghívásra és szöveges üzenetre érvényes, van néhány társaság, amelyik (egyelőre) nem hárítja át ügyfeleire az általa az államnak befizetendő költséget. Nem terheli az adót az ügyfelekre például az Invitel, a Btel és a Tesco Mobile sem. Az utóbbi céggel közel egyszerre indított, hasonló stratégiát követő Blue Mobile még mindig nem nyilatkozott a telefonadóval kapcsolatban, ami alighanem összefügg azzal, hogy a Lidl-nek hálózatot biztosító Magyar Telekom is hallgat: a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága megkeresésünkre azt közölte: a korábbi, a telefonadó tényét tudomásul vevő közleményükhöz képest nincs további információjuk a témában. A hvg.hu meg nem erősített információi szerint a hallgatás beleegyezést, vagy legalábbis kivárást jelent, a Telekom egyelőre nem terheli meg ügyfeleit.
Telefon, adó
©
A szolgáltatók legtöbbje viszont változtatott tarifáin, ki percdíjak emelésével, ki a havidíj növelésével, valaki pedig bevezette a hívásonként fizetendő kapcsolási díjat. A telko.hu árösszehasonlító oldal segítségével összegyűjtöttük a Matelcsy hatását.

Kapcsolási díj és percalapú számlázás a Telenornál

A Telenor július 16-án emel árakat. A szolgáltató lakossági számlás ügyfeleinek havidíja nem változik (kivéve a Hívás díjcsomagot használó kisszámú előfizetői kört). Ugyanakkor a számlás előfizetők a telefonszámla végösszegének kismértékű emelkedésére számíthatnak, mivel július 16-tól minden sikeres hívásuk után nettó 1,96 forintnyi kapcsolási díjat fizetnek. A díjtétel független a hívás időtartamától és nem vonatkozik az eddig is díjmentesként hívható számokra, az adományvonalak hívására, valamint a külföldi partnerhálózatokról kezdeményezett roaming-hívásokra. Az sms-ek ára az adó mértékének megfelelően, lakossági ügyfelek esetében nettó 1,96 forinttal nő.
©
További változást jelent, hogy a Családi Csomag, amellyel a családtagok fix díjért belföldön korlátlanul hívhatják egymást, a jövőben havonta előfizetésenkénti 1000 percnyi (azaz 16,6 óra) beszélgetésre korlátozódik. A lebeszélhető perceket is tartalmazó havidíjas csomagok előfizetői (az Okostarifa felhasználóinak kivételével) a lebeszélhető percek 60 százalékát csak hálózaton belüli hívásokra, 40 százalékát pedig más belföldi hálózatokba irányuló hívásokra tudják majd felhasználni. Az Okostarifában foglalt lebeszélhető percek elhasználását követően a további hívások percdíjai nettó 1,57 forinttal emelkednek.

A kártyás tarifacsomagok esetében a telefonadó bevezetése a percdíjak nettó 1,4 forintos emelését teszi szükségessé, valamint minden adóköteles hívás után kapcsolási díjat kell fizetni – ez a lépés valójában a Telenor Praktikum Ász tarifacsomag esetében már bevált és elfogadott gyakorlat kiterjesztése.

A Telenor a publikus üzleti tarifacsomagok havi alapdíját átlagosan nettó 265 forinttal emeli, és az első perc számlázása nem másodperc-, hanem percalapon történik a jövőben. A havidíjban foglalt percek felhasználási feltételei pedig úgy módosulnak, hogy 50 százalékukat a Telenor hálózatán belül, a fennmaradó részt pedig egyéb belföldi hálózatokba irányuló hívások során lehet lebeszélni. A lakossági ügyfelekre vonatkozó változásokhoz hasonlóan a szöveges üzenetek ára az üzleti tarifacsomagok esetén is nettó 2 forinttal változik. A vállalaton belül korlátlan belföldi beszélgetést tartalmazó csomagok esetén pedig a csomagban foglalt percek száma havi 1000-re (azaz 16,6 órányi ingyenes beszélgetésre) korlátozódik

Vodafone: emelés két lépcsőben
©
A Vodafone több díjcsomagjának árát is két lépcsőben emeli. Ilyen például az adatforgalmat is tartalmazó Matrix 4, 5, 6 és 7 csomag. Az elsőben a havidíj most 7900-ről 8400 forintra nő, de január 1-jétpl már 8640 forintot kell majd érte fizetni. Az 5-ös Matrixban 10 400 után 10 900, majd 11 289 forint következik, a 6-osban 15 200 forintot 15 700 és 16 089 forint követ, míg a legnagyobb Matrix 7 esetében 21 200 forint helyett előbb 21 700, majd 22 089 forint lesz a havi költség. A Matrix 1-3 csomagok díja csak most változott, 200-480 forintos mértékben.

A 26 éven aluliakat mérsékelten terheli meg a szolgáltató, a nekik szóló Kredit csomag havonta fizetendő díja 2150-ről 2250 forintra nő.

Az adatforgalmat nem tartalmazó előfizetések közül a telko.hu gyűjtése alapján a Vodafone Otthon Classic csomagdíja 2105-ről 2460 forintra emelkedik, míg az Otthon Classic Pluszért 4010 helyett 4370 forintot kell majd havonta fizetni. A Kontakt tarifacsalád tagjai közül az 1-4 csomagokban 100-410 forintos emelkedés történik, míg az 5, 6 és 7-es havidíjak a Matrixhoz hasonlóan két lépcsőben változnak: az idei egységesen 500 forintos emelést 2013. január 1-jén újabb, 160-389 forintos növelés követi majd.

A feltöltőkártyás vodások közül a VitaMAX Jutalom Plusz használóinak 49 helyett 51,5 forintos percdíjat kell majd fizetni. A sávosan alakuló VitaMAX Tuning percdíjai 3000-4999 forintos feltöltés esetén 32-ről 34,5 forintra, 5000 forint felett pedig 26-ról 28,5 forintra nőnek. Hasonlóan 2,5 forintos az emelés a VitaMAX Standard, a Party Perc és a Klub Perc perc- és sms-díjainál. Az extrák időszaki díjai közül a hálózaton belüli ingyenes üzenetküldést biztosító SMS Lavina havidíja 500-ról 600 forintra változik, míg az Esti percekért 1000 helyett 1100 forintot kell fizetni.

Vezetékes változások

A DIGI jelenleg egyetlen, VoIP-alapú telefoncsomaggal rendelkezik, a DIGIFON-t havi 200 forintos előfizetési díj ellenében biztosítja a szolgáltató. Ez a havidíj nem változik, ahogy a hálózaton belüli hívások percdíja is marad nulla forint. A társaság honlapján megtalálható általános szerződési feltételek tanúsága szerint július 15-től a helyi vonalas hívások percdíja ugyanakkor bruttó 2,5 forinttal emelkedik, míg a mobilhálózatok irányába induló hívások után percenként bruttó 4,5 forinttal kell majd többet fizetniük az ügyfeleknek.
Forintos változások
©
A UPC-nél augusztus 1-jétől változnak az árak, de ez nem érint minden díjcsomagot. A legnépszerűbbnek tartott Bronze csomag árait változatlanul hagyja a társaság, a többi díjcsomagnál a havi előfizetési díjak és a percdíjak egyaránt nőnek. A hálózaton belüli nulla forintos híváslehetőség a UPC-nél sem szűnik meg.

A telko.hu által gyűjtött információk szerint a Drávanet augusztus 1-jétől emel. A hálózaton belüli hívások díja náluk emelkedik, az eddig minden időszakra érvényes 0 forintról 3 forintra. A helyi hívások csúcsidőbéli 9,14 és kedvezményes 6,35 forintos percdíja is emelkedik, egyaránt 10 forintra. A távolsági hívások díja is hasonlóan változik, 11,43 és 6,35 forintról 12 forintra nő, így az eddigi kedvezményes időszakot nézve közel duplázódik a percdíj. Olcsóbb lesz ugyanakkor Drávanetből mobilt hívni, igaz az eddigi 38,1 forintos ár csak 10 fillérrel csökken.

A Vidanet lakossági előfizetői négy kábeltelefonos csomagból választhatnak, ezek közül a Telefon I előfizetői járnak kicsit rosszabbul. A csomag percdíja helyi és távolsági vezetékes irányba egységesen 1 forinttal emelkedett minden időszakban, míg a mobil csúcs 57,3-ról 59-re, a kedvezményes pedig 36,5-ről 39-re változott.

Az Externetnél a díjak július 25-től változnak (valószínűsíthetően emelkednek), de a cég által közzétett információkból egyelőre nem derül ki, hogy mi mennyivel változik.

Ellentétes trendek

A magyarországi telefonadóval kapcsolatos érdekesség, hogy éppen akkor lépett hatályba, tehát éppen akkortól lett itthon valamivel drágább a telefonálás, amikortól az Európai Unió szabályozásának köszönhetően jelentősen csökkentek az EU-n belüli barangolás költségei.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Karácsony kiléptetné a fővárost a kukaholding botrányos rendszeréből

Karácsony kiléptetné a fővárost a kukaholding botrányos rendszeréből

A MOB szerint nincs eléggé kidolgozva a javaslat, amivel elvennék Borkai életjáradékát

A MOB szerint nincs eléggé kidolgozva a javaslat, amivel elvennék Borkai életjáradékát

Fellépés közben késeltek meg három előadót Rijádban – videó

Fellépés közben késeltek meg három előadót Rijádban – videó

Pokorni már egyeztet Karácsonnyal a normafai fakivágásokról

Pokorni már egyeztet Karácsonnyal a normafai fakivágásokról

Írországból jöttek, mesterségük címere a bioetanol, ebből lettek milliárdosok

Írországból jöttek, mesterségük címere a bioetanol, ebből lettek milliárdosok

Balavány: Nagyapák, fiúk, turulok

Balavány: Nagyapák, fiúk, turulok