szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy ingyenesen felhasználható tartalomkezelő szoftverhez tartozó sablon alapján készítették az MTVA honlapját. Ami ingyen felhasználható, azt nem lehet ellopni, így a Népszava valótlanságot állította szerdai cikkében – reagáltak csütörtök délután az MTVA-tól. Az alap közleményében ugyanakkor megköszönik a Web 1.0 blog és a Comment:com szerzőinek észrevételeit a honlapon felfedezett forráskód-hibákkal kapcsolatban.

„Lelopta egy honlapról, majd az eredeti ismertetőjegyeket eltüntette a Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), így készítette el angol és magyar nyelvű oldalait” – fogalmaztak a Népszava cikkében a Web 1.0 blog írása alapján. Az MTVA szerint viszont a lap szerzője maga is ellentmondásba keveredik, mert ami ingyenesen felhasználható, azt nem lehet ellopni.

Az alap közleménye szerint honlapjuk elkészítésekor a költséghatékonyság jegyében döntöttek egy ingyenes tartalomszerkesztő rendszer alkalmazásáról, az mtva.hu ezért készült a Joomla! CMS (nyílt forráskódú, ingyenesen felhasználható online tartalomszerkesztő rendszer), valamint az Oxygen template (ingyenesen felhasználható websablon) felhasználásával.

Az mtva.hu honlap-struktúrájának kialakítását, a saját arculati elemeink beépítését, az egyes modulok és a css (stílusleíró nyelv) testre szabását, valamint a honlap üzemeltetését feladatkörük részeként belsős munkatársak végezték és végzik, külső céggel erre a feladatra nem volt és jelenleg sincs szerződése az MTVA-nak – írják.

Az MTVA arra hivatkozik, hogy ez a megoldás „nem példa nélküli, számos világmárka és szervezet vette már igénybe ugyanezt a szoftvert, mint például a Sony Pictures a The Nate Berkus Show honlapjának, a Jaguar görögországi honlapjának, vagy az Európai Unió az egyesült államokbeli honlapjának megalkotásakor”.

A Népszava állításával ellentétben az ingyenes tartalomszerkesztő rendszer felhasználására az mtva.hu forráskódjában olvasható az utalás. „A websablonra vonatkozóan a honlap fejlesztésével megbízott kollégák tévedésből valóban eltávolítottak egy kiegészítő utalást a forráskódból, köszönjük a Web 1.0 blog és a Comment:com szerzőinek, hogy felhívták erre a figyelmünket, a hibát rövidesen korrigáljuk” – zárul a közlemény.

A Web 1.0 blog szerdán írta meg, hogy ingyenes sablont használ az MTVA megújult oldala. Ez a szerző szerint nemcsak amatőr húzásnak számít, de számos biztonsági kockázatot is rejt: a rendszer közismert hibáit kihasználva sebezhetőbb a hackertámadások ellen is.

A Comment:com bejegyzéséből az is kiderült, hogy a honlapot két MTVA dolgozó készítette, de az MTVA nem árulta el, mennyiért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

Szlávik: Lehetséges, hogy a gyerekeket is be kellene oltani koronavírus ellen

Szlávik: Lehetséges, hogy a gyerekeket is be kellene oltani koronavírus ellen

50 évig rejtőzködött ez a Bugatti, ami most 2,8 milliárd forintot érhet

50 évig rejtőzködött ez a Bugatti, ami most 2,8 milliárd forintot érhet