szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 3D-s tévék korát éljük, azonban ma még meglehetősen mélyen kell a pénztárcánkba nyúlnunk egy-egy ilyen készülékért. Lehet, hogy hamarosan már a kezünkbe vehetjük azt a jóval olcsóbb megoldást, amely minden tévét 3D-ssé varázsol?

Bár Gene Dolgoff neve talán kevéssé ismert nálunk, érdemei elévülhetetlenek a képalkotásban. Ő készítette el még 1984-ben az első LCD projektort, de részt vett a HDTV rendszer kidolgozásában, s többtucatnyi szabadalmát jegyezték be optikával, 3D-s képalkotással, holografikus megoldásokkal kapcsolatban.

Dolgoff úr legutóbb azt vette a fejébe, hogy behozza minden nappaliba a 3D-s televíziót, lehetőleg minél olcsóbban. Elkészítette egy olyan átalakító eszköz prototípusát, amelyet bármilyen tévéhez (számítógéphez, játékkonzolhoz) csatlakoztatni lehet. A 2D-s képből egy szoftver alakít 3D-s látványt, amelynek érzékeléséhez szemüveget kell felvennie a nézőnek, azonban – magyarázza a feltaláló – ma még a legtöbb 3D-s televízióhoz is szükség van szemüvegre.

©

Az Instant 3-D Converternek egyelőre még csak a prototípusa létezik, de feltalálója bízik abban, hogy hamarosan elindulhat a tömeggyártás, és akkor 300 dollár alá lehet majd leszorítani az árát.

Dolgoff szerint egyébként úgy 5-10 éve van a szemüveges 3D-s megoldásoknak, amit majd a szemüveg nélküli 3D elterjedése követ, hogy elvezessen a hologramos tévék világába.

A feltalálóval készült angol nyelvű interjú ezen az oldalon olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindenkori mélypontja közelébe zuhant szerda este a forint

Mindenkori mélypontja közelébe zuhant szerda este a forint

Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon