szerző:
hvg.hu

Míg sokan a 21. század egyik nagy technikai vívmányának tartják a kiterjesztett valóságot (AR = Augmented Reality), olyanok is vannak, akik inkább a sötét oldalát látják.

A kiterjesztett valóság egyik remek példája a Google Project Glass – a kapcsolódó videót szemlélve szinte már vennénk is fel ezt a különleges, Android operációs rendszerrel működő szemüveget. Két izraeli filmes, illetve segítőtársaik azonban egy alternatív jövőt vázolnak fel rövidfilmjükben, s itt már nem is annyira pozitív a kiterjesztett valóság használatának megítélése.

A Sight címet viselő filmben egy egyedülálló úriember egy napjának jellegzetes mozzanatait követhetjük végig – Patrick, azaz az említett úr már nem szemüveget visel, hanem a szemébe épültek a különleges lencsék. A bevezető kockákon mintha tornázna, azonban hamarosan kiderül, testedzés gyanánt különleges játékot űz: a virtuális valóságban kell a teste mozgatásával megcélozni, illetve kikerülni objektumokat. Ez persze még nem is olyan ijesztő, mint ahogyan az sem, hogy hűtőszekrényében kis informatív panelek tájékoztatják az ételek szavatosságáról, tulajdonságairól. Amikor hősünk uborkát szeletel, naná hogy a népszerű Fruit Ninját, illetve annak pontozási rendszerét jeleníti meg a kiterjesztett valóság.

Meghökkentővé akkor kezd a történet válni, amikor kiderül, Patrick élete csak az első néhány pillanatban tűnik teljesnek, valójában minden szempontból üresség veszi körül. Randevúját sem az ösztönös érzelmek, hanem az AR folyamatos információközlése határozza meg – borítékolható a végeredmény.

A Sight persze – egyelőre – fikció. Azonban emlékeznek még a Különvéleményre? A csupán tíz éve készült, és akkor orwelli látomásként is emlegetett filmből ma már nem egy mozzanat valóság…

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!