szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg sokan a 21. század egyik nagy technikai vívmányának tartják a kiterjesztett valóságot (AR = Augmented Reality), olyanok is vannak, akik inkább a sötét oldalát látják.

A kiterjesztett valóság egyik remek példája a Google Project Glass – a kapcsolódó videót szemlélve szinte már vennénk is fel ezt a különleges, Android operációs rendszerrel működő szemüveget. Két izraeli filmes, illetve segítőtársaik azonban egy alternatív jövőt vázolnak fel rövidfilmjükben, s itt már nem is annyira pozitív a kiterjesztett valóság használatának megítélése.

A Sight címet viselő filmben egy egyedülálló úriember egy napjának jellegzetes mozzanatait követhetjük végig – Patrick, azaz az említett úr már nem szemüveget visel, hanem a szemébe épültek a különleges lencsék. A bevezető kockákon mintha tornázna, azonban hamarosan kiderül, testedzés gyanánt különleges játékot űz: a virtuális valóságban kell a teste mozgatásával megcélozni, illetve kikerülni objektumokat. Ez persze még nem is olyan ijesztő, mint ahogyan az sem, hogy hűtőszekrényében kis informatív panelek tájékoztatják az ételek szavatosságáról, tulajdonságairól. Amikor hősünk uborkát szeletel, naná hogy a népszerű Fruit Ninját, illetve annak pontozási rendszerét jeleníti meg a kiterjesztett valóság.

Meghökkentővé akkor kezd a történet válni, amikor kiderül, Patrick élete csak az első néhány pillanatban tűnik teljesnek, valójában minden szempontból üresség veszi körül. Randevúját sem az ösztönös érzelmek, hanem az AR folyamatos információközlése határozza meg – borítékolható a végeredmény.

A Sight persze – egyelőre – fikció. Azonban emlékeznek még a Különvéleményre? A csupán tíz éve készült, és akkor orwelli látomásként is emlegetett filmből ma már nem egy mozzanat valóság…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László