szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Curiosity amerikai marsjáró elindult a landolási területről, és kelet felé vette az irányt, célpontja a négyszáz méterre lévő Glenelg-pont, ahol mintavételt végez a felszíni törmelékanyagból - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A radióizotópos termoelektromos generátorral működő Mars Science Laboratory (Marsi Tudományos Laboratórium) augusztus 6-án landolt a vörös bolygón. A marsjáró, amelynek fedélzetén tíz műszer működik, azt próbálja kideríteni, hogy létezhettek-e valamikor a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek, ugyancsak vizsgálja majd a bolygó légkörét és geológiáját. A 2,5 milliárd dolláros összköltségű program egy marsi éven, csaknem két földi éven át tart.

Utazása első napján a Curiosity 16 métert tett meg, az immár harmadik "kocsikázás" hosszabb volt, mint az előző kettő együttvéve, amelyek során először a marsjáró "futóművét" tesztelték, majd a fékezőrakéták által okozott "felhorzsolódásokat" vizsgálta meg a talaj felszínén.

A Glenelg egy olyan terület, ahol három különböző anyagféleség "metszi" egymást, a tervek szerint a Curiosity itt végzi el az első fúrásokat és mintavételt.

Mint John Grotzinger, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) tudósa, a projekt kutatója rámutatott, hogy még néhány hétig eltart, amíg a marsjáró eléri a célpontot. Az első szakasz megtétele után a Curiosity egynapos pihenőt tartott, a jövő héten azonban egy még ki nem jelölt helyen hosszabb ideig marad, és teszteli a robotkarját, valamint a hozzá tartozó műszereket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az állami turisztikai ügynökség szlogenje cégnevet ihletett

Az állami turisztikai ügynökség szlogenje cégnevet ihletett

Egy meccsre van az olimpiától a női vízilabda-válogatott

Egy meccsre van az olimpiától a női vízilabda-válogatott

40 millió Pfizer-vakcinát rendelt a WHO

40 millió Pfizer-vakcinát rendelt a WHO