szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft nagy reményeket fűz a Windows 8-hoz, az operációs rendszer megújuló felületét azonban sokan kritizálják, most éppen a használhatóság szempontjából.

A neves Nielsen Norman Group egyik szakértője szerint a Windows-használók utálni fogják a Windows 8 "élményét". Raluca Budiu a Laptop Magazine-nak adott korábbi interjújában úgy fogalmazott: az új felület egy "kongitív teher" lesz a Windows milliárdnál is több eddigi felhasználójának, akik évtizedek alatt már meglehetősen hozzászoktak ahhoz, mit is jelent és hogyan használható a Windows. A Modern UI névre hallgató felület pedig nem csak annyira tér el ettől, mint mondjuk egy Linux vagy az Apple OS X rendszere, hanem teljesen más világot próbál megvalósítani a Windowson belül. A szakértő szerint a produktivitást igénylő dolgokra a Windows 8 jóval kevésbé felhasználóbarát, mint elődei.
A Nielsen szakemberének véleménye egybecseng az IDC piackutató cég korábban ismertetett álláspontjával, amely szerint nem fog sok vizet kavarni a Microsoft új operációs rendszere a személyi számítógépek szegmensében. „A Windows 8 nagy érdektelenségre számíthat a hagyományos PC-t használók körében, nem várunk különösebb frissítési tevékenységet a Windows 7-ről Windows 8-ra váltás területén" – nyilatkozták az IDC elemzői.

A Microsoft honlapjáról már letölthető az október 26-án megjelenő operációs rendszer ingyenes, végleges, de cserébe csak 90 napig használható verziója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!