Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Az igazán olcsónak mondható 69 dollártól 499 dollárig mindenkit kiszolgál az Amazon megújított e-könyvolvasós és táblagépes portfóliója. A cég saját telefont nem mutatott, de több jó hírt is hozott a Santa Monicában tartott bejelentés.

Másfél év alatt érte el az 50 ezres alkalmazásszámot az Amazon Appstore. Az androidos alkalmazások jelentős része, több mint 31 ezer app van a Kindle Fire táblagéphez is igazítva. A cég azonban érzi, hogy a platform jövőjének kulcsa a több és jobb eszközben van, ezekből csütörtök este többet is bemutattak.

Újabb tüzek gyulladtak: olcsóbb és jobb Kindle Fire + Kindle Fire HD, két méretben

Az esemény legfontosabb bejelentése az Amazon táblagépes kínálata körül zajlott, erre már hónapok óta számítottunk. Ezzel kapcsolatban az első jó hír, hogy az Amazon egy egészen sajátos folytatást jelentett be: a Fire-ben lévő RAM-ot megduplázták, a gépet 40 százalékkal felgyorsították és megnövelték az akkumulátor kapacitását - miközben az árat 199 dollárról 159 dollárra csökkentik.

A sima Fire mellé az Amazon bejelentette a Kindle Fire HD-t is, mégpedig két méretben, a 7 col mellett 8,9 colos változatban is. A 8,9 colos verzió 1920x1200 pixeles felbontást kapott, amit már teljes joggal nevezhetünk HD-nek. A HD táblák kijelzője az új technológiáknak köszönhetően (amik "drágák, de megérik") 25 százalékkal kevésbé tükröződnek, mint más tabletek képernyői. A Kindle HD modellek már támogatják az 5 GHz-es wifis szabványt, az Amazon szerint így zökkenőmentesebb és gyorsabb netkapcsolatra számíthatunk majd - 54 százalékkal gyorsabbra, mint egy Nexus 7 és 41 százalékkal gyorsabbra, mint egy új iPad használatakor.

Az Amazon, úgy tűnik, némi szimpátiát mutat a Microsoft iránt. A HD-s táblákban állítólag a legjobb táblagépes Exchange-integrációt találjuk,, és nem mellesleg egy direkt a Kindle-re fejlesztett saját Skype alkalmazást.

A 7 colos Kindle HD 16, a 8,9 colos 32 gigás tárhellyel van felszerelve. A kisebbiket szeptember 14-én kezdi el szállítani az Amazon, 199 dollárért, a nagyobbik pedig novemberben kerül majd a felhasználókhoz, 299 dolláros áron.

Az Amazont vezető Jeff Bezos szerint 499 dolláros táblaárat egyetlen dolog indokolhat, ez pedig a 4G/LTE képesség. Csináltak egy ilyen verziót is a Kindle Fire HD-ből. "Így nem egy bizonyos árszint legjobb táblagépét adjuk, hanem minden árszinten mi adjuk a legjobb tabletet" - mondta Bezos.

Papírfehér e-könyvolvasó

A Kindle Paperwhite az Amazon eddigi olvasóinál nagyobb felbontással, beépített olvasófénnyel és 8 hetes üzemidővel érkezik. A gép “papírfehér” kijelzőjén 62 százalékkal több pixel van, mint a korábbi Kindle Touch képernyőjén, a pixelsűrűség pedig 212. Ez persze a Retina minőségtől még meglehetősen messze van, de az e-olvasó céleszközök terén nagy előrelépés és a képek alapján remek olvashatóságot biztosít.

A Kindle Paperwhite mától rendelhető, a kiszállítást október 1-jén kezdik meg. A wifis modell 119, a wifi+3G-s 179 dollárba kerül. De van olcsóbb alternatíva is: a korábbi Kindle Touch-ot is megtartják, ez a korábbi 79 helyett 69 dollárért lesz elérhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

Az őszi csúcs közelében a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

Az őszi csúcs közelében a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

Németország a fő célpontja egy új orosz dezinformációs kampánynak

Németország a fő célpontja egy új orosz dezinformációs kampánynak