szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A PlaceRaider névre keresztelt rosszindulatú szoftvert kutatók fejlesztették ki, hogy demonstrálják, mire lehet képes egy hétköznapi kamerás mobil, ha vírust engednek rá.

Egy népszerű alkalmazásnak, például Instagramnak vagy Hipstamaticnek tűnő appba is becsomagolható az a kód, mellyel hackerek átvehetik az irányítást mobilunk kamerája fölött - írja a New Scientist. Ehhez persze arra van szükség, hogy valamilyen megbízhatatlan helyről telepítsük az ismertnek tűnő alkalmazást, de ha ez megvan, a megfigyelők előtt nyitott könyv lesz magánéletünk.

Egy ilyen megfigyelés azonban rengeteg erőforrást emésztene fel: a sok elkészült fotó miatt hamar megtelhetne a telefon memóriája, illetve a rengeteg kép továbbítása érezhető lenne a hasznos netkapcsolat sebességében is. A Naval Surface Warfare Center szakemberei ezért úgy alkották meg a kártevőt, hogy az figyelje a mobilban lévő szenzorokat, és csak akkor csináljon képet, ha annak nagy valószínűséggel értelme van. Így a telefon kamerája nem kémkedik, ha a készülék például a zsebben van.

©

A kártevőnek egy másik oldala is van, ami a begyűjtött adatok feldolgozását végzi. A PlaceRadier által beküldött adatokból egy adatfeldolgozó központban megalkotható a megfigyelt személy környezetének 3D-s modellje, ebből pedig a hackerek már rájöhetnek például arra, hogy van-e valamilyen értékes tárgy az illető lakásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Akár már a jövő hét közepén kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai

Orbán: Akár már a jövő hét közepén kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai

Ön is elvárások csapdájában vergődik? Van remény a szabadulásra

Ön is elvárások csapdájában vergődik? Van remény a szabadulásra

Rajta van a titkosszolgálat a keményvonalas oltáselleneseken

Rajta van a titkosszolgálat a keményvonalas oltáselleneseken