szerző:
hvg.hu

Sokunk kedvence a fájlmenedzserek egyik legkezesebbike, a Total Commander. Most egy új versenyzőt mutatunk, amelyik tudásában még felül is múlja az előbbit.

Nem véletlenül cseng ismerősen a Multi Commender neve, ez a fájlmenedzser bizony a Total Commandernek kíván konkurenciát állítani. Az ingyenes programot innen tölthetjük le, és az exe fájlra kattintva telepíthetjük.

A program indulásakor eldönthetjük, milyen módban fogjuk futtatni – ezek a billentyűkombinációkban különböznek egymástól, illetve abban, melyik fájlkezelőre (Total Commander, Windows Explorer) hasonlítanak. Mi a Total Commanderre hajazót választottuk, és valóban, egy hozzá nagyon hasonló, két részre osztott felülettel találkozhattunk, ám hamar kiderült, hogy jóval több funkciót használhatunk, mint öregebb társánál.

Ha például ráállunk egy fájlra vagy egy mappára az egérrel, egy kis ablakban azonnal látjuk annak létrehozási idejét és az attribútumát. A fájlkezelőben amúgy hasonló műveleteket végezhetünk, mint a Total Commanderben, és a puska – azaz hogy melyik billentyűt kell megnyomnunk – mindig ott van a szemünk előtt, az ablak alsó részében (ez is olyan, mint a Total Commandernél, viszont a lista jóval bővebb). Másoláskor is több információt kapunk, mint korábban, hiszen láthatjuk a kopizott fájl méretét, és azt is, hogy milyen sebességgel történt a másolás.

Erről az alsó részről közvetlenül is elérhetjük a Feladatkezelőt, a Notepadet és a Számítógép-kezelést. Nincs szükség többé a Run menü használatára, ha el szeretnénk jutni a Rergistrybe, ugyanis egyetlen gombnyomással az egyik ablakfélben már meg is jelenítette azt a program. Még egy kis számológépet is elérünk innen.

A fájlok kiválasztása is roppant egyszerű: lehetőség van valamennyi fájl kijelölésére, a kijelöltekkel ellentétes irányú kijelölésre, sőt még azt is meghatározhatjuk, hogy egy mappán belül valamennyi képet vagy valamennyi MP3-asfájlt jelölje ki a Multi Commander.

És ez még csak a kezdet, pontosabban az alsó gombsor, ugyanis még nem említettük a felső menüsorban rejlő lehetőségeket. Ami kifejezetten érdekes: még egy kis képszerkesztő eszköz is megbújik itt, és például közvetlenül innen forgathatjuk meg a kijelölt fotókat, de ugyancsak egyszerűen kereshetünk duplikátumokat, átnevezhetünk fájlokat, kikalkulálhatjuk a mappák méretét, és ha ez még nem volna elég, egy keresője is van a programnak, amellyel teljesen átnézethetjük mappáinkat, ha nem találnánk egy állományt.

Összességében elmondható, hogy a program valóban tudja mindazt, amit a Total Commender, és minthogy még többet is kínál annál, ráadásul egy fillért sem kell fizetni érte (és belépő billentyű-leütések kérésével sem szórakoztat), érdemes elgondolkozni egy cserén.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szokatlan kéréssel fordultak a Bosszúállók rendezői a rajongókhoz

Szokatlan kéréssel fordultak a Bosszúállók rendezői a rajongókhoz

Bács Ferenc „finom és elegáns művész volt”

Bács Ferenc „finom és elegáns művész volt”

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

„Tudtam, milyen színházat lehet pénz nélkül csinálni: egyszemélyeset”

„Tudtam, milyen színházat lehet pénz nélkül csinálni: egyszemélyeset”

Már a hét évre megítélt uniós források harmadát lehívtuk

Már a hét évre megítélt uniós források harmadát lehívtuk

Hozzánk is megjött az elérhető árú Tesla eddiginél olcsóbb kivitele

Hozzánk is megjött az elérhető árú Tesla eddiginél olcsóbb kivitele