szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az adatvesztés az, amitől minden felhasználó retteg, hiszen gyakran pótolhatatlan fényképek, zenék, dokumentumok tűnnek el véglegesen. De vajon mi okozza e keserű búcsút?

A felhasználók személyes adataik és értékes emlékeik nagy részét  számítógépükön tárolják – az elmúlt öt évben azonban közel felük, 45 százalék tapasztalta az adatvesztés valamelyik formáját – derül ki a Kaspersky Lab legújabb kutatása, melyben a vállalat 17 ország felhasználóit kérdezte meg a B2B International közreműködésével, 2012 augusztusában.

A tanulmány rávilágított, hogy az adatvesztésekért leginkább különféle hardverhibák okolhatók, 22 százalékos az előfordulási arányuk. A második leggyakoribb ok a rosszindulatú programok okozta fertőzés, ráadásul a felhasználók 13 százaléka nem csupán egy rosszindulatú program támadását tapasztalta. Ez az arány- a felmérés szerint - Délkelet-Ázsiában volt a legmagasabb, 20 százalékkal. Adatvesztést egyébként maga a felhasználó is okozhat, például véletlen adattörlés (11 százalék) vagy a számítógép és laptop fizikai sérülése (5 százalék) miatt. Akkor is fennáll a személyes adataik elvesztésének kockázata, amikor a számítógép elveszik vagy ellopják – ez a felhasználók 3 százalékát érintette.

A felhasználók információik tárolásánál általában hosszútávra terveznek. Az adatvesztés magas aránya ellenére 11 százalékuk tíz évnél régebbi információkat is tárol a gépén, 41 százalékuk pedig 3-10 éves fájlokkal rendelkezik. A felhasználók csupán 6 százaléka próbálja megtisztítani az elmúlt 6 hónapnál előbb keletkezett fájlokat, azonban a túlnyomó többség (89 százalék) rendkívül fontosnak tartja a régebbi személyes adatok tárolását. További statisztikák is megerősítik ezt a tényt: 59 százalékuk jelenlegi számítógépét az elmúlt két évben vásárolta, többségük pedig külső merevlemezt használt a régebbi információk áttelepítésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Orbán: Jövő héttől lehet jelentkezni a vakcináért, a kórházakban nem biztató a helyzet

Orbán: Jövő héttől lehet jelentkezni a vakcináért, a kórházakban nem biztató a helyzet