szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amikor olcsó e-olvasókról írunk, jellemzően a 30 ezer forint alatti kategóriáról van szó. Ezúttal másról van szó, mert bár a Txtr Beagle is 30 ezer forint alatt van, de jóval: mindössze 10 eurót, azaz kevesebb mint 3 ezer forintot kérnek érte. Olcsóbb, mint sok papír könyv.

Nincs apróbetűs rész, a Txtr valóban 10 eurós áron dobja piacra Beagle e-könyolvasóját. Az ár természetesen hiányokkal is jár, így a készülék nem érintőkijelzős, nincs benne 3G-s mobilnet, de még wifi sem. Ami viszont van: egy mindössze 5 mm vastagságú készülékház, egy 5 colos képernyő, 4 gigányi tárhely és bluetooth. Ez utóbbi használható arra, hogy könyveket másoljunk a készülékre, például epub vagy pdf formátumban.

A 128 grammos Txtr Beagle energiaellátását akkumulátor helyett két AAA-s elem biztosítja. Bár pontos adat nincs az üzemidőről, de az elemek valószínűleg sokáig kitartanak, a Beagle ugyanis eInk technológiát használ, tehát a kijelző lényegében csak lapozáskor fogyaszt energiát. Egy becslés: a gyártó szerint mindez 12-15 átlagos könyv elolvasásához elég.

A német e-könyvolvasó elsőként Európában kerül majd a polcokra, alighanem még a karácsonyi szezon előtt szeretne vele kijönni a gyártó. A 10 eurós árat akármilyen magyar adókkal terhelve is számoljuk, 5 ezer forintnál biztosan nem kell majd érte többet fizetnünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!