szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az adatmentéssel is foglalkozó KÜRT adataiból kiderül, hogy a legtöbben 250 gigánál kisebb tárhelyen gazdálkodnak.

Az új technológiák ritkán terjednek el gyorsan a piacon, ez főleg hardver megoldások esetén igaz - a KÜRT adatmentő részlegéhez beérkező merevlemezek mérete jól mutatja ezt. A 2,5 colos laptop merevlemezek nagy része még 250GB kapacitás alatti méretű. A nagyméretű, 3,5 colos merevlemezeknél nem ritka az 1 TB környéki kapacitás, azonban ezek általában üzleti felhasználású szerverekben működnek. De ma már az sem ritka, hogy 20 meghajtót tartalmazó szerver érkezik a KÜRT-höz adatmentésre, amelyben a merevlemezek egyenként 2 TB kapacitásúak.

A cég adatai szerint laptopok 98%-át ma is merevlemezzel adják, egyelőre táblagépekben, telefonokban és egyes laptopok esetében használnak SSD-t (Solid State Drive-ot), vagyis Flash alapú, félvezető adattároló eszközt. A szerverekben a hagyományos HDD meghajtók mellett már megjelentek a merevlemez és SSD technológiát ötvöző hibrid meghajtók. Az SSD-k ára viszont még most is jóval meghaladja a merevlemezekét - azzal együtt, hogy egyre csak csökken az értük fizetendő összeg -, kapacitásban pedig továbbra sem versenyeznek velük. A merevlemez-gyártó Hitachi azt valószínűsíti, hogy ez a következő néhány évben még így marad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ujhelyi: Orbánnak szólnia kéne Moszkvába meg Pekingbe

Ujhelyi: Orbánnak szólnia kéne Moszkvába meg Pekingbe

Koronavírus: 84 ember meghalt, 4326 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 84 ember meghalt, 4326 új fertőzöttet találtak

Földényi F. László: Vidnyánszky a művészeti életben azt teszi, amit a hazai oligarcháknak tenniük kell

Földényi F. László: Vidnyánszky a művészeti életben azt teszi, amit a hazai oligarcháknak tenniük kell