szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén tavasszal kezdődött a magyar warezmaffiaként ismert Coldfusion-csoport pere. A társaságot több mint négymilliárd forintos kár okozásával vádolják, az ügyet gyerekpornó, offshore cégeken keresztüli pénzmosás, titkosszolgálati szálak, valamint és a társaság külföldre menekült fejének rejtélyes halála is súlyosbítja - írja az Index.

Az Index által felidézett Coldfusion-sztorinak talán az eleje a legérdekesebb: tizenéves srácok alapították, Baja, Feree, Norbertka, Netware és a többiek a korabeli torrentes-warezos közösségben hamar komoly közutálatot vívtak ki maguknak. A lap szerint valószínűleg nem túlzás a korabeli becslés, ami tízmilliós nagyságrendűre tette a Coldfusion havi nyereségét, ami pár, a sikertől megrészegült gimnazista és huszonéves srácra zúdult rá.

Az üzlet egészen addig töretlenül ment, amikor 2008-ban kitört a warezháború, a Coldfusion pedig egyre többeknek kezdte szúrni a szemét, ahogy az Index írja "egyszerűen túl nagy és túl hangos lett". A razzia során csak egy embert nem tudtak elkapni, ez pedig a "népmesei körülmények" közt Kirgizisztánba szökött, majd állítólag Romániában meghalt (ott hivatalosan halottnak nyilvánított) K. Balázst.

A tárgyalás idén januárban indult, és az Index szerint - mivel a bíróságnak komoly szakértőket igénylő technikai kérdésekben is el kell igazodnia - akár évekig is elhúzódhat.

(A témát néhány hete az asva.info is hosszasan tárgyalta, de az akkor nem kapott nagy publicitást.) 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a NASA újabb sikere: 10 percre elég oxigént termelt a Marson a Perseverance

Itt a NASA újabb sikere: 10 percre elég oxigént termelt a Marson a Perseverance

Hiába oltották be az idősotthonokban élőket már februárban, maradt a kijárási és látogatási tilalom

Hiába oltották be az idősotthonokban élőket már februárban, maradt a kijárási és látogatási tilalom

Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo

Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo