szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint az egyik magyarországi cég honlapjának feltörése, az ott regisztrált felhasználók különböző adatainak közzététele azt bizonyítja, hogy a személyes adatok felértékelődtek. Péterfalvi Attila az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében arra figyelmeztetett, hogy az eddig megszokott eljárások, intézkedések nem minden esetben nyújtanak megfelelő védelmet a fenyegetésekkel szemben.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azután adott ki közleményt, hogy a hírek szerint szombaton egy török hackercsoport feltörte a Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. által üzemeltetett promóciós internetoldalt, több mint ötvenezer felhasználó személyes adatait ellopta és nyilvánosságra hozta. Az esettel kapcsolatban a NAIH arra hívta fel a feltört oldalon regisztráltak figyelmét, hogy az ott használt jelszavukat, ha azt más weboldalakon is használják, haladéktalanul változtassák meg.

Péterfalvi Attila szerint az idézett hír és számos más eset is "sajnálatos bizonyítékát adja", hogy a személyes adatok iránti érdeklődés nő. A NAIH elnöke utalt arra, hogy a hackerek tette bűncselekménynek minősül. Péterfalvi Attila azt is közölte: a rendelkezésére álló információk alapján egyelőre nem világos, hogy a támadás célpontjául szolgáló személyes adatok miért voltak elérhetőek az interneten keresztül, és miért nem titkosították a jelszavakat.

"A hatóság óva int minden hasonló adatkezelési tevékenységet végző szervezetet attól, hogy nem megfelelő adatbiztonság miatt hasonló támadások könnyű célpontjává váljon. Az eset tanulsága, hogy az eddig megszokott eljárások, intézkedések nem minden esetben nyújtanak megfelelő védelmet a fenyegetésekkel szemben: a technikai fejlődés lehetőségeit a védelem során is hasznosítani kell" - írta a hatóság elnöke.

Az adatvédelmi biztos tájékoztatása szerint a NAIH vizsgálja az eset körülményeit, és a további lehetséges intézkedéseket, továbbá "bízik abban, hogy a török hatóságok fellépnek az eset felderítése és a további bűncselekmények megelőzése érdekében".

Az origo.hu tudósított arról szombat délután, hogy a Cyberwar News nevű hackerportál közölte: a Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. által üzemeltetett 3d.pepsi.hu címen működő oldal helyén - amelyen eredetileg egy nyereményjáték volt elérhető - a Maxney nevű török hackercsapat üzenete fogadta a látogatókat. A feltörésről az Anonymous hackercsoport magyar részlege adott hírt a Facebook-csoportjában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!