szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindenkinek vannak olyan állományai a gépén, amelyek kizárólag őrá tartoznak. A teljes biztonság érdekében nem árt titkosítani ezeket, például egy egyszerű webes szolgáltatással.

Ha kizárólag a saját magunk számára szeretnénk őrizni egy fájlt a gépünkön, akkor érdemes titkosítani, nehogy illetéktelenek is hozzáférjenek. Ehhez jó pár célszoftver létezik, most viszont egy fölöttébb egyszerű módszert mutatunk, amelyhez csupán internet-kapcsolatra van szükség.

Lépjünk fel az Encryptur oldalra, ahol egy elég egyértelmű felület fogad. Nincs szükség regisztrációra, itt minden látogató névtelen marad. Egyszerűen írjunk be egy jelszót a beviteli mezőbe (itt azonban ügyeljünk a pontos írásra, mert nincsen jelszó-ismétlési lehetőség), majd kattintsunk az Encrypt gombra. Ezután válasszuk ki a védeni kívánt fájlt, s hamarosan meg is kapjuk 256 bites titkosítással kódolva, simp kiterjesztéssel, s már le is tölthetjük a gépünkre. Ezzel azután senki sem tud semmit kezdeni, kivéve mi.

A dekódolásához újra meg kell látogatnunk az Encryptur oldalt, be kell ütnünk a jelszavunkat, majd a piros színű Decryptre kattintva meg kell keresnünk a kódolt fájlt, és pár másodperc után már tölthetjük is le a kikódolt változatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!