Balogh Csaba
Balogh Csaba

Új MacBook, iMac és Mac Mini, új e-könyves szoftverek és persze a régóta pletykált iPad mini mellett végül az új, negyedik generációs iPadet is megmutatta a magyar forradalom estéjén Amerikában az Apple.

Az iPhone 5 nyitóhétvégén teljesített 5 milliós sikerszámával indult az Apple október 23-i eseménye. A folyamatos hazai készlethiány miatt sokaknak az ilyenek jelentik a legközelebbi kapcsolatot a készülékkel - csak reméljük, hogy a kedd este bemutatott újdonságok esetében ez nem így lesz.

Tim Cook az újdonságok felfedése előtt elárult még pár szép, nagy számot: iMessage-ből másodpercenként 28 ezret küldenek a felhasználók, az Apple a fejlesztőknek eddig 6,5 milliárd dollárt fizetett ki az App Store-ban lévő 700 ezer alkalmazásnak köszönhetően. Más tartalmak is bőven vannak persze az Apple-nél, például 1,5 milliónyi könyv, és ahogy az már rögtön a sajtóesemény elején kiderült, ez utóbbi olvasóira koncentrál most az Apple.

A könyves fókuszba először a szoftver került: az iBooks a hagyományos lapozás mellett végtelen (legalábbis a könyv végéig tartó) görgetési lehetőséget és fejlettebb megosztási lehetőségeket kap - természetesen ingyen. Szintén fejlesztettek egyet az e-könyvkreáló alkalmazáson: az iBooks Author új sablonokkal és több ujjal vezérelhető widgetekkel bővült, máris letölthető/frissíthető.

Új iPadek, kisebb és nagyobb is

Az új szoftverhez pedig, ahogy a meghívó alapján már biztosra vettük, új eszköz is jár. Ez pedig az eddig 100 millió példányban értékesített, a tabletes netforgalmat 91 százalékos részesedéssel domináló iPad új, valamint egy új és kisebb, olcsóbb kiadása.

Az új iPaddel az Apple a versenytársak január óta felhalmozott számháborús előnyére válaszol: a gépben lévő processzor kétszer annyit nyújt, mint a harmadik generációs iPadben lévő, a 4G/LTE most már nemzetközi szinten használható, bekerült az iPhone 5-ben debütált kisebb, Lightning dokkcsatlakozó, a 10 órás üzemidő és a 499 dolláros kezdőár viszont maradt.

A normál iPad mellé az iPad minit is útjára bocsátotta az Apple, a kiszivárgott információknak megfelelően 7,9 colos képernyővel, az iPad 2-vel megegyező, 1024x768 pixeles felbontással. A gép 7,2 mm vastag, súlyra pedig 53 százalékkal kevesebb, mint a normál iPad. Processzorból A5, mobilnetből akár 4G/LTE, kamerából 5 megapixeles, csatlakozóból pedig Lightning van benne. Nem mellesleg az iPad mini, akárcsak eredetije, egy töltéssel 10 órán át bírja.

Az iPad minit a bemutatón Phil Schiller marketingért felelős alelnök direktben összemérte a Google Nexus 7 gépével is, kihangsúlyozván, hogy az Apple táblagépe nagyobb kijelzőt és műanyag helyett alumínium házat kapott, ami az Apple szerint elég érv az ő alternatívájuk választásához. Amit az összehasonlításkor nem hangsúlyoztak ki, az az ár: a Nexus 199 dollárjával szemben az iPad miniért a legolcsóbb modell esetén is 329 dollárt kell fizetni. (Igaz, ennyi tárhellyel a Nexus 7 is 249 dollár, de még az is egy szinttel alacsonyabb ár. A Google gépében viszont nemhogy 4G nincs, de 3G sem, így akinek ez fontos, annak az iPad mini lehet a jobb választás.) Jó hír viszont, hogy az iPad mini már első körben, november 2-ától kapható lesz Magyarországon is. A gép előrendelése október 26-án indul.

Az iPadek kezdőárai tehát: iPad mini 329 dollár, mégis piacon marad a 399 dolláros iPad 2, a 4. generációs iPad pedig 499 dollárba kerül. Előbbi, tehát a mini itthon 99 990 forintot jelent.

13 colos, Retina kijelzős MacBook Pro, új Mac Mini és iMac

A piaci pletykáknak megfelelően a 15 colos, Retina kijelzővel szerelt MacBook Pro sikere után az Apple most bejelentette a 13 colos, hasonlóan látványos képernyős modellt is. A 4 096 000 pixelt megjelenítő gép további újdonságai közé tartozik még az, hogy az eddiginél 20 százalékkal vékonyabb, 1,58 kilós, nincs benne optikai meghajtó, van viszont alapból 8 GB RAM, i5 vagy i7 processzor és akár 768 GB SSD tárhely.

A retinás MBP 13, a kiszivárgott információkat igazolva, 1699 dollárról indul, ennyiért egy 128 GB SSD-s, 2,5 GHz-es processzoros modellt lehet majd kapni - mégpedig mától.

Szintén azonnali hatállyal újítják meg a Mac Minit, ez 599 dollárba kerül, szintén 2,5 GHz-es i5-ös processzorral, de “csak” 4 GB-os RAM és 500 GB-os merevlemez kíséretében. A szerver verzió 2,3 GHz-es, négymagos i7 processzort kap, 4 GB RAM-ot és két, egyenként 1 terás winchestert, 999 dollárért.

Az asztali gépek közül azonban nem a MacMini, hanem az új iMac az amerikai gyártó igazi nagy durranása. A gép mindössze 5 mm vastag, 80 százalékkal (!) vékonyabb az előző iMacnél. A 21,5 colos modell 1920x1080, a 27 colos változat pedig 2560x1440 felbontású kijelzővel érkezik. Az Apple a tükröződésmentességen is dolgozott, a bemutató szerint 75 százalékos javulást értek el ezen a téren. A 3 USB porttal, i5 vagy i7 processzorral és akár 3 terás (128 GB SSD és 1-3 TB HDD kombó) tárhellyel is megvásárolható géppel továbbra is csak egy problémája lehet a felhasználók többségének: a kisebbik verzió novemberben 1299, a nagyobbik decemberben 1799 dollárról indul.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Még mindig keresik a Himaláján eltűnt magyar hegymászót

Még mindig keresik a Himaláján eltűnt magyar hegymászót

Karácsony Gergely felfüggeszti a kilakoltatásokat Budapesten

Karácsony Gergely felfüggeszti a kilakoltatásokat Budapesten

Az ősz elment szabadságra

Az ősz elment szabadságra

Traktorral fogalmazta meg gondolatait a Brexitről egy brit gazda

Traktorral fogalmazta meg gondolatait a Brexitről egy brit gazda

Észak-Koreából elkezdték erőből támadni a számítógépeket

Észak-Koreából elkezdték erőből támadni a számítógépeket

Az amerikai hadsereg 2019-ben eljutott oda, hogy kukázza a floppy lemezeket

Az amerikai hadsereg 2019-ben eljutott oda, hogy kukázza a floppy lemezeket