szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokan tapasztaljuk, hogy gyorsan betelik a hely merevlemezünkön, csak épp azt nem értjük, hogyan. Leplezzük le egyszerűen a helyfaló fájlokat, mappákat.

A mai gépek merevlemezének kapacitása már valóban óriási. Amikor egy új gép elé ülünk, azt hisszük, sosem fog betelni a winchester. Aztán elmentünk filmeket, sorozatokat, képeket, és egyszer csak azt vesszük észre, már alig van szabad hely. Ha meg akarjuk tudni, melyek azok a fájlok és mappák, amelyek a legtöbb helyet foglalják, hívjuk segítségül a WizTree nevű ingyenes programot.

A letöltése után az exe fájlra kattintva telepíthetjük az ingyenes szoftvert, amelynek jelenleg egyetlen hátránya van, csak a NTFS fájlrendszerrel boldogul, igaz, a fejlsztők megígérték, hamarosan bővítik a program tudását.

A WizTree indítása után azonnal láthatunk egy összefoglalót merevlemezünkről, tehát hogy mennyi hely foglalt rajta, s mennyivel gazdálkodhatunk.  Ha a Scan gombra kattintunk, megkezdődik winchesterünk átvizsgálása, a valóban pillanatok alatt megkapjuk a felmérés eredményét (a mi 283 GB-os lemezünkön mindössze 3 és fél másodpercig tartott a vizsgálat).

Ezután sorrendben látjuk, melyek azok a mappák, amelyek a legtöbb helyet foglalják – az értékeket százalékosan, illetve bájtokban, pontosabban mega-, illetve gigabájtokban láthatjuk. Azt is megmutatja a program, hány fájl található egy mappában, s a vizsgálatot a mappák belsejében is folytathatjuk.

Ha a Top 1000 Largest File (az 1000 legnagyobb fájl) gombra kattintunk, fájlonként rendezi a helyfalókat a program. Akár ezt, akár az előbbi sorrendezést választjuk, a jobb egérgombos kattintással előjövő helyi menü segítségével bármelyik, túlzottan nagy állományt törölhetjük, akár véglegesen (azaz vissza nem állítható módon) is. Azt persze nem állítjuk, hogy más módszerrel nem rendezhetők nagyság szerint sorba az állományok, a gyorsaság és a rugalmasság miatt mégis érdemes egy próbát tenni ezzel a programmal (is).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ami néhány éve még sci-finek tűnt, az ma már valóság

Ami néhány éve még sci-finek tűnt, az ma már valóság

Gergely Márton: A Joe, a rossz és a csúf

Gergely Márton: A Joe, a rossz és a csúf

Orbán: Decemberre lehet oltás, hétfőtől szigorúan büntetik a maszkviselésre vonatkozó szabályok megszegését

Orbán: Decemberre lehet oltás, hétfőtől szigorúan büntetik a maszkviselésre vonatkozó szabályok megszegését