szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Wake Forest University kutatói által megalkotott világítótest kétszer gazdaságosabban működik, mint az eddig használt megoldások.

A polimer elektrolumineszcens (FIPEL) technológiával készült világítótest lágy fehér fényt ad, így viszonylag természetes fényt biztosít - ellentétben a LED-es megoldásokkal.

A Mashable által idézett David Carrol szerint a most használt égőkkel szemben gyakori panasz, hogy zavarják a szemet, valamint halk, de hallható hangot adnak ki, így hosszabb távon irritáló a használatuk. A kutatás-fejlesztést végző csoport vezetője azt mondta: az új megoldás elkerüli mindkét problémát, és ennél valamivel többet is ad: takarékosabb, gazdaságosabb. Ráadásul a kutatók által kifejlesztett anyag, a nanotechnológiát használó polimermátrix bármilyen formára és színre alakítható.
©
A kutatók már a gyártási folyamat beindításán dolgoznak, így az újfajta világítótest már jövőre piacra kerülhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyanús tünetei vannak? Ne menjen közösségbe!

Gyanús tünetei vannak? Ne menjen közösségbe!

Már csak ezt a szezont kell kibírni, jövőre jön az algából készült biopapucs

Már csak ezt a szezont kell kibírni, jövőre jön az algából készült biopapucs

A NASA űrből készített felvétele mutatja igazán, mekkora pusztításon van túl Bejrút

A NASA űrből készített felvétele mutatja igazán, mekkora pusztításon van túl Bejrút