szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha szeretnénk megvédeni bizonyos állományainkat az illetéktelenektől, akkor érdemes titkosítani azokat. Erre mutatunk egy egyszerű, de bombabiztos módszert.

A fájltitkosításokkal az a gond, hogy időnként kissé macerásak, így azután nem szívesen foglalkozunk velük. Az AES Crypt előnye viszont éppen az, hogy amellett, hogy valóban biztos titkosítást kínál, igen egyszerű a használata.

Ahogy a neve is utal rá, a program a szabványos Advanced Encryption Standard titkosítást használja, de ettől azért nem kell megijedni: a használatához nincsen szükség arra, hogy bármit is tudjunk erről a titkosításról (legfeljebb annyit érdemes megjegyezni, hogy egy erős és megbízható módszerről van szó).

Töltsük le a program oldaláról a szoftver valamelyik változatát, csomagoljuk ki, és – az exe fájlra kattintva – telepítsük.

Ha ezután egy fájlt titkosítani szeretnénk, a Windows Intézőben kattintsunk rá a jobb egérgombbal, és a megjelenő helyi menüben válasszuk az AES Encrypt lehetőséget. Ezután egy jelszót kell megadnunk (és ezt meg is kell erősítenünk), és máris megtörténik a titkosítás.

Ennek eredményeként egy aes kiterjesztésű állományt kapunk, és már ki is törölhetjük az eredeti fájlt. A továbbiakban csak a korábbi jelszó birtokában lehet visszaállítani az állományt ebből az aes fájlból. Minthogy a program 256 bites titkosítási algoritmust használ, biztosak lehetünk abban, senki sem tudja megnézni, mit is rejt az a bizonyos titkosított fájl.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

Már a Horthy-rendszerben elárasztotta Budapestet a kokain

Már a Horthy-rendszerben elárasztotta Budapestet a kokain

Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk