szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan láthatjuk el feliratokkal azokat a filmeket, amelyeket nem töltöttünk le a gépünkre, hanem online, streamelve nézünk.

A filmek feliratozása, akár a nyelvtudás hiánya, akár a nyelvgyakorlás az ok, lényeges lehet. A letöltött filmekkel nincs is gond, egyszerűen letöltjük melléjük a feliratot (ügyelve a megfelelő névre, illetve arra, hogy ugyanabban a mappában legyen, mint maga a film), az ügyesebb médialejátszó programok pedig, köztük a VLC, már kombinálják is a kettőt.

De mi a helyzet, ha online kívánunk filmet nézni, azaz úgy, hogy a filmet/sorozatrészt nem töltjük le a gépünkre? Nos, akkor is megoldható a feliratozás, egy ügyes kis program segítségével.

A mindössze 11 KB-os Greenfish Subtitle Player innen tölthető le. Akár egy pendrive-ra is menthetjük, így mindig nálunk lehet. A zip fájl kicsomagolása után már nincs is más dolgunk, hiszen ott az exe fájl, s ha indítani akarjuk a programot, csak erre kell kattintanunk. A „programablak” ezúttal egy átlátszó csík lesz, ezen jelenik majd meg a felirat.

Persze a feliratot előbb meg kell keresnünk a neten (a Google remek segítség ehhez), és le kell töltenünk. A következő lépésben a Greenfish bal alsó mappa ikonjára kattintva hívhatjuk be a programba a letöltött felirat fájlt (.srt). Ezután indíthatjuk is az online filmet, amelyre ráhelyezhetjük az átlátszó csíkot.  Egy pici ügyeskedésre azért szükség lesz, hogy „összelőjük” a filmet és a feliratot, de ehhez minden eszköz megvan az átlátszó csíkon.

A programocskának egyetlen negatívuma van, a magyar ékezetes karaktereket nem ismeri, ezek helyére speciális karaktereket tesz. Azonban ez – legalábbis tapasztalataink szerint – nem zavarja a szövegértést, ha pedig arra használjuk a Greenfisht, hogy nyelvgyakorlásként például angol beszéd alá tegyünk angol feliratot, akkor igazán jó megoldás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hat prostituált megtámadásával gyanúsít a rendőrség egy külföldi férfit

Hat prostituált megtámadásával gyanúsít a rendőrség egy külföldi férfit

Petry szerint a Magyar Nemzet egyeztetés nélkül változtatott interjúja tartalmán, a lap „Petry érdekében” nem közli a hangfelvételt

Petry szerint a Magyar Nemzet egyeztetés nélkül változtatott interjúja tartalmán, a lap „Petry érdekében” nem közli a hangfelvételt

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai