Balogh Csaba
Balogh Csaba

Vegyes képet mutat az Apple magyar idő szerint szerda éjszaka közölt negyedéves jelentése. A tavalyi év utolsó három hónapja pénzügyi szempontból egyértelműen és nagyon sikeres volt, de az iPhone-ból a befektetők szerint kifogyni látszik a szufla. A bejelentés hatására az Apple részvényeinek értéke a szó legszorosabb értelmében zuhanni kezdett.

A bevételt és a profitot is növelni tudta az Apple a tavalyi év utolsó negyedévében: a cég az egy évvel korábbinál 18 százalékkal több, 54,5 milliárd dolláros bevételt mellett az előző negyedév után ismét rekordprofitot, 13,1 milliárd dollárnyi hasznot ért el szeptembertől decemberig.

Az egyik sikertermékből, az iPhone-ból 47,8 milliót sikerült eladnia a karácsonyi szezonban az Apple-nek, ami bár önmagában és az egy évvel korábbi 37 millióhoz viszonyítva is szép szám, jelentősen elmarad az elemzők várakozásaitól, akik több mint 50 milliónyi eladott iPhone-ra számítottak. Az eredmény megítélésekor érdemes azt is figyelembe venni, hogy az Apple beszállítói a negyedév jelentős részében kapacitásbéli gondokkal küszködtek, így a vállalat nem tudott annyi iPhone 5-öt szállítani, mint amennyire igény lett volna.

A negyedév során a negyedik generációs iPaddel és az iPad minivel is felfrissülő táblagépeiből 22,9 milliót tudott értékesíteni az Apple (egy évvel korábban 15,4 milliót), iPodból 12,7 millió fogyott (szintén 15,4 millió helyett, de ennél a terméknél csökkenő a trend), a Mac-eladások pedig a 2011 negyedik negyedévében mért 4,89 millióról 4,1 millióra estek.

Tim Cook vezérigazgató bejelentése szerint az Apple a tavalyi év utolsó negyedévében eladta az 500 milliomodik iOS rendszerű eszközt. Ez azt jelenti, hogy az iPhone, iPod touch és iPad készülékekből a júniusi 400 milliós bejelentés óta újabb 100 millió darab fogyott, ami finoman szólva is hatalmas mennyiséget jelent.

A befektetők azonban nem a sikerszámokat, inkább a várakozások alatti teljesítést értékelték: bejelentés hatására az Apple részvényei masszív zuhanásba kezdtek a Nasdaq-on, a zárás után több mint 10 százalékot estek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy könyv miatt indított Trump kereskedelmi háborút Kína ellen?

Egy könyv miatt indított Trump kereskedelmi háborút Kína ellen?

Második világháborús gránátot vitt haza egy négyéves német kisfiú a vakációról

Második világháborús gránátot vitt haza egy négyéves német kisfiú a vakációról

Kormányinfó: Novemberben jönnek a kirúgások a közszférában

Kormányinfó: Novemberben jönnek a kirúgások a közszférában

Ausztrália is elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Ausztrália is elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Mocsok, pókháló, rozsda, rovarok egy budapesti péküzemben

Mocsok, pókháló, rozsda, rovarok egy budapesti péküzemben

A ceglédi kislány apja szerint gyermekét baleset érte, nem erőszakolták meg

A ceglédi kislány apja szerint gyermekét baleset érte, nem erőszakolták meg