szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal, a TSA (Transportation Security Administration) döntése nyomán 2013. június 1-ig az összes olyan testszkennert kivonják a használatból az USA repülőterein, amelyek a kelleténél több részletet felfedve, képesek az utasokat virtuálisan meztelenre vetkőztetni - írja a TTG Hungary-re hivatkozva az AIRportal.hu.

A TSA azért döntött a visszavonás mellett, mert az eddig alkalmazott Rapiscan AIT-technológiát az amerikai kongresszus által megszabott határidőig nem sikerült úgy módosítani, hogy megfeleljen a személyiségi jogokkal kapcsolatos (egyébként jogos) elvárásoknak.

Az AIRportal.hu beszámolója szerint a döntés nyomán 30 amerikai repülőtérről összesen 174 ilyen berendezést kell eltávolítani. Az új, korszerűsített biztonsági ellenőrző berendezéseketmár sikeresen tesztelik Boston Logan repülőterén.

Susan Hallowell, a TSA Biztonsági Laborjának igazgatója egy jelenlegi testszkenner képén
©

Az új, ATR (Automated Target Recognition) nevű rendszer már nem mutatja meg a biztonsági ellenőröknek a vizsgált személy felismerhető körvonalait, csak az utasok „általános vázlatképét”, illetve a náluk lévő légiközlekedésre veszélyes tárgyakat. Az új megoldással tehát a testszkennerek monitorján – a korábbi röntgenkép helyett - csak „pálcikaemberek” jelennek meg - írja az AIRportal.hu. Így a figurák semmilyen személyes vonást vagy nemi jelleget nem tükröznek, a lehetséges fenyegetések pontos helyét viszont az alkalmazás feltűnően kijelöli rajtuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora

Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet