szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tizenhét év telt el az első Tomb Raider-epizód óta, a főszereplő Lara Croft pedig időközben a CD-re másolható nő szimbólumából egészen emberi karakterré nőtte ki magát.

Lord Richard Croft lányának úgy sikerült nagy karriert befutnia, hogy sem apja, sem ő maga nem létezik. A barna hajához és kifejezetten méretes – bár kissé pixeles – melleihez kezdetben jellegzetes zöld felsőt viselő virtuális karakterből mára jóval valószerűbb nő lett, és ahogy a Guardian cikkéből kiderül, nem csak grafikailag, hanem az érzelmi kidolgozottság szempontjából is.

Lara Croft történetéből 2001-ben készült film, és bár Angelina Jolie alighanem tökéletes választás volt a főszerepre, a sztori végül nem adta el a mozit, ami a költségvetését behozta, de sokkal több pénzt nem tett (vissza) a készítők zsebébe. A játék viszont töretlenül haladt előre.
Amikor Ron Rosenberg producer egy interjúban elejtette, hogy a játéksorozat Crossroads című részében Larát megerőszakolják majd, a gamer média és a játékosok felháborodással fogadták a bejelentést. A tavaly bemutatott trailerben azonban a szexuális támadás egy erőszakos tapogatózásban merült ki. Ehhez viszont a karakternek meg kellett ölnie támadóját. "Ez az első alkalom, hogy [az egyébként sokat lövöldöző] Larának ki kell oltania egy ember életét" – magyarázta a Guardiannek a jelenet fontosságát a játék vezető írója, Rhianna Pratchett. Az alkotókkal meg szerettük volna mutatni Lara reakcióit, miután megölt valakit.
A rajongók egy részének nem tetszik, hogy a mindig szexi, mindig határozott, mindig kemény hősnő érzelmi problémával viaskodik, nem szerettek volna szembesülni vele, hogy Lara Croft nem szuperhős. A játék készítői tisztában voltak vele, hogy lesznek ilyen reakciók, szándékosan alakították így a karaktert. De Pratchett szerint mindezekkel együtt Lara Croft továbbra is szexszimbólum. "De máshogyan az, és ez több színtiszta vizualitásnál. Nem túlszexualizált."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!