szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vírustoplista szereplői még mindig a régi klasszikusok, melyek ellen pedig egyszerű módszerekkel lehet védekezni. A spamelők főleg az álláskeresőket verik át mostanában.

Tizedik hónapja vezeti az ESET biztonsági cég 10-es toplistáját az Autorun vírus, cáfolva ezzel sok korábbi jóslatot, és a rendszerfrissítésekbe vetett bizalmat. (A Windows-frissítés mellett a vírusvédelem is fontos, ehhez itt talál ingyenes megoldásokat.) Jó hír, hogy a szintén hírhedt Conficker férgen viszont fog az idő foga, mert hónapról hónapra veszít pozíciójából, ezúttal a korábbi hatodikról most a hetedikre helyre esett vissza.

Az elmúlt hónap adatait tartalmazó toplistán harmadik helyezett lett a Win32/Sality, amely a fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és mivel megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat, emiatt az úgynevezett retrovírusok kategóriájába sorolható. Érdekességképpen a tizedik helyre elegendő fertőzéssel jelentkezett a Win32/Virut féreg, amely rejtett hátsó ajtót nyit a gépen, emiatt a támadók távolról teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, így azt csinálhatnak a számítógépen, amit csak akarnak.

©

Sok az álláskeresőket átverő spam

Az ESET Global Trends Report egy mostanában népszerű spamtípusként az álláslehetőségekkel, munkavállalásokkal kapcsolatos 419-es átveréseket emeli ki. A gazdasági válság hatására világszerte nőtt a munkanélküliség, akik pedig állást keresnek, a korábbihoz képest hosszabb ideig vannak munka nélkül, sokszor alacsonyabb fizetést ajánlanak nekik, a tapasztalat nélküli fiatalokat és az idősebbeket pedig negligálják sok cégnél, így részben érthető, hogy sokan kétségbeesésükben minden kínálkozó lehetőségre rástartolnak.

Jól érzik ezt a csalók is, és a botnet üzleti modellből jól ismert "mule" (öszvér) szerepbe toboroznak jelentkezőket, azaz a másoktól ellopott pénz csekély ellenértékért a bűnözőknek való továbbutalása képezi azt a munkalehetőséget, amit sok helyen mint "pénzügyi asszisztens" vagy "pénzügyi igazgató" titulussal hirdetnek. Sajnos sokan be is dőlnek ennek, és őszintén hisznek abban, hogy valódi hasznos és legális munkát végeznek, ám amivel rengetegen nem számolnak, hogy a banki adatok ellopása miatt indított nyomozás során az ilyen naiv továbbutalók bűnrészesek lesznek, és jóhiszemű tevékenységük miatt akár jelentős börtönbüntetést is kockáztatnak. Amit tenni tudunk, hogy a túlságosan hihetetlen és meseszerű - kevés munkával kiemelkedő jövedelem - ajánlatokat nem vesszük készpénznek, mert ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az a tapasztalatok szerint tényleg nem is igaz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt